Българските народни танци са изключително красиво изкуство. Българите се славят с уменията си като танцьори. България е разделена на седем фолклорни области: северняшка, добруджанска, тракийска, шопска, пиринска, родопска и странджанска. Във всяка от тези области танците имат свой собствен характер.

В миналото хорото е било неделима част от всеки празник. На големите празници са се организирали общоселски хора. Хорото е имало голяма притегателна сила за хората и всеки е бързал да се хване за него и да поиграе. Навремето хората са били съпроводени от специфичен регламент и традиции. Първи на хорото заиграват момите. След тях свое хоро изиграват ергените. В началото младите играят само под съпровода на песни. След тези първи игриви танци на момите и ергените, прииждат и омъжените жени. Накрая се появяват и мъжете, заедно с музиканти, които свирят на хорото. Мъжете подхващат своето хоро, водено от най-авторитетния мъж в селото.

На професионално ниво български танци започват да се танцуват през 1907 година благодарение на преподаватели по гимнастика Р.Корольова и П.Радоев, те организират в оперни театри оригинални балетни сцени. През 1919 година се открива детско балетно училище. През 1927 година е организирана първа професионална балетна група в Софийската народна опера. През 1951 се появява Държавно хореографско училище, където има два отдела – за български народни танци и класически танци.

В българските народни танци се крие цялата история на България и когато човек танцува или просто наблюдава, може да усети всяка една стъпка, всяко едно движение и това прави танца още по-красив и истински. Стилът в българските народни танци се е оформил в продължение на векове в зависимост от условията на духовен живот, нравите и обичаите, при които е живял и се е развивал народът ни. Уникалността на стъпките и фигурите идва от това, че когато танцуващият играе, той влага всичко от себе си, всички чувства, мисли и настроения. Танцува не само неговото тяло, танцуват неговите душа и сърце.

Характер, толкова различен в отделните части на България, но обединен от силата на духа и стремежа към свобода на българина. Нека да се запознаем по-отблизо с шестте фолклорни области:

Добруджанска, Пиринска, Родопска, Северняшка, Тракийска,  Шопска

Нашите прадядовци и прабаби са се ухажвали и харесвали най-вече на хорото и същото е продължавало много дълго време, през цялата българска история, то се е изявявало и като един от главните ваятели на бъдещите поколения. Въпреки че в народните танци съществуват най-различни и сложни стъпки и движения, не е чак толкова трудно да се научите да ги танцувате, стига да имате желание. А най-важното за България е страстта – когато ние, българите танцуваме, може да видите нашите чувства, огън, сила, любов.


Танцът е едно от най-силните лекарство срещу стреса