1 vote, average: 5,00 out of 51 vote, average: 5,00 out of 51 vote, average: 5,00 out of 51 vote, average: 5,00 out of 51 vote, average: 5,00 out of 5 (1 гласа, средна оценка: 5,00 от максимална 5)
Трябва да сте регистрирани за да оцените
Loading...

Лесни сосове


Доматен сос + Лук / за BBQ 

Много лесен, вкусен и бърз сос за BBQ

  • 200мл. Кетчуп (препоръчан: Хайнц)
  • 150гр. стар лук (нарязан на парченца)
  • Черен пипер на вкус
  • Червен лют пипер – по желание
  • Разбърквате добре!

  • Разбърквате добре всички съставки
  • Съставките може да ги смесвате на око, по желание  – лук/кетчуп

Чеснов сос 

  • 200 г – кисело мляко
  • 3 с.л. – майонеза
  • 3-4 бр. –  сварени и пасирани картофи
  • сол
  • лимонов сок на вкус – истискан лимон
  • 1с.л. чесън на прах или 2 нарязани на ситно скилидки чесън

  • Всички съставки се смесват последователно, както са изброени. Сместа се разбърква добре и се оставя в хладилник поне за 2-3 дни. за по добър вкус.

Сладък бял сос за плодове, десерти и пудинг

  • Прясно мляко – 200мл. мляко
  • Вода – 50-70мл
  • Брашно – 3 с.л.
  • Захар – 2 с.л.

  • В купичка смесете брашното с хладката вода и разбъркайте докато се размие добре. Добавете към тях млякото и захарта.
    Сместа сложете на котлон на средно силен огън и бъркайте непрекъснато докато се сгъсти.

5.Доматен сос

  • домати – 800гр.
  • чесън – 4-5 скилидки
  • зехтин – 80 мл.
  • магданоз – 1/2 връзка
  • сол – щипка
  • черен пипер – щипка
  • захар – щипка
  • 5гр. босилек 

  • Нарязаните на ситно чесън и магданоз се задушават в зехтина няколко минути. Доматите се обелват и нарязват много ситно.  Добавят се към зехтина, заедно със всички останали съставки и се оставя да ври леко около 20мин. , докато се сгъсти.

Сос за риба – тартар

  • Майонеза – 200гр.
  • Лук кромид – 1 глава
  • Кисели краставички – 6бр.
  • Яйце – 1бр.
  • Лимонов сок 1с.л.
  • магданоз
  • сол

  • Първо наситненият лук трябва да се пасира.
  • На много ситно се нарязват и киселите краставички, магданоза и яйцето, което е предварително твърдо сварено.
  • Всички продукти се смесват, подправя се със сол на вкус и се объркват добре.

Винен сос за месо

  • Масло – 50гр.
  • Брашно – 3 с.л.
  • Бяло вино – 150мл.
  • Вода – 70мл.
  • Черен пипер
  • Сол
  • Магданоз

  • Маслото се загрява. Добавя се брашното и се запържва до златисто. Запръжката се разрежда с бялото вино и се вари до сгъстяване.
  • Добавя се водата, разбърква се много добре. Сосът се оставя да къкри на тих огън до желаната гъстота. Подправя се със сол, черен и магданоз ситно нарязан.

Сос за свинско,телешко и агнешко

  • Сок/бульон – 300г. от печеното
  • Бульон зеленчуков 250гр.
  • Масло или Олио – 50гр.
  • Червено вино – 100мл.
  • Брашно – 40гр.
  • Черен пипер – на вкус

  • В сос, получен при печене на месото се добавя запържено брашно.
  • Добавят де останалите продукти и се оставя на слаб огън докато се сгъсти леко (около 20-40мин.)

Червен сметанов сос

  • сметана –  3-4 с.л.
  • бяло вино – 80мл.
  • червен пипер – 1 с.л.
  • масло – 50 г
  • брашно – 1 равна с.л.
  • черен пипер
  • сол

  • Разтопете маслото на слаб огън и към него добавете размитото във виното брашно, солта и черния пипер.
  • Бъркайте сместа непрекъснато, докато заври, след което я свалете от огъня и прибавете червения пипер.
  • Накрая добавете сметаната и отново разбъркайте добре соса.

Къри сос за ориз

  • Къри – (2 с.л.)
  • Олио –  (2 с.л.)
  • Брашно – (2 с.л.)
  • Прясно мляко – (200мл.)
  • Пилешки бульон – (1 ч.ч.) или кубче

  • Кърито се запържва в олиото за кратко, след което се добавя брашното  и се разбърква. Добавя се прясното мляко  и пилешкият бульон , и сосът се бърка до неговото сгъстяване. Посолява се. Пилешките бутчета се сервират топли с гарнитура от сварения ориз и се поливат с ароматния къри сос. По желание порциите могат да се поръсят със ситно нарязан пресен магданоз.

Гъбен сос за пържоли

  • гъби – 200 – 300 г пресни
  • вино – 1 ч.ч. бяло
  • сол
  • черен пипер – млян, на вкус
  • брашно – 4 с.л.
  • масло – 4 – 5 с.л.
  • индийско орехче – 1 щипка

  • Почистете гъбите и ги нарежете на парчета. Изсипете ги в 3 ч.ч. вряща подсолена вода, в която са прибавени чашата вино, сол, черен пипер. Всичко ври половин час, след което бульонът се отделя от гъбите.
  • Отделно се запържва брашното с маслото и се разрежда с гъбения бульон, след което се добавят и самите гъбки. Прибавете индийското орехче и оставете соса да ври на слаб огън около 10 минути. Ако стане прекалено гъст, се разрежда с малко гореща вода.

Чеснов сос – лесен

Как да приготвим соса? В купа смесете 250 гр сметана или кисело мляко със ситно нарязан копър и 3-4 скилиди чесън. Прибавете щипка сол и черен пипер по желание. За по-наситен вкус, можете да сложете малко мащерка.

 

Сподели