Стандартно картофено пюре

 • 2кг. – Картофи
 • 400гр. – Прясно мляко (или 400гр. Сметана)
 • 120гр. – Краве масло (ако е със сметана 60гр. масло)
 • 5+5гр. – Сол / или на вкус ( едната част от солта се прибавя докато картофите се варът, а другата докато се мачкат)

 • Картофите се белят и се слагат  нарязани на едро да се варят, докато омекнат.
 • Водата, в която са се варили картофите се излива и те се намачкват с преса за картофи или с вилица.
 • Когато приключите с намачкването, към тях се добавят солта и маслото.
 • Млякото се завира на котлона и на тънка струя се (сипва в пюрето и се разбърква).

Важен съвет за перфектното картофено пюре!

 1. Трябва да избираме сортове с по-високо съдържание на нишесте, защото те са покрити с тънки светло-кафяви люспи и са с бяла сърцевина. Сортовете с червени или тъмно-кафяви люспи трябва да се избягват, тъй като имат ниско съдържание на нишесте и такъв сорт картофи остава плътен дори след варене, като не поема маслото и млякото, което добавяме след това.
 2. Стремете се да разделите картофите на парченца с еднакъв размер, за да са готови по едно и също време. От неравномерно свареният картоф се получава пюре с неравномерна консистенция и бучки.
 3. Поставяйки кубчетата във вече врящата вода рискуваме да останем с неравномерно сварени парченца: твърди отвътре и преварени отвън. Картофите трябва да се заливат със студена вода, която да ги покрива на 2,5-3 см, а след като се поставят на огъня трябва да следим парченцата да не се преварят. При правилно нарязване свареният картоф не оказва съпротивление на ножа, но и не се разкашква.
 4. Маслото, сметаната или млякото са критично важни за приготвянето на вкусно пюре, но в никакъв случай не трябва да се добавят направо от хладилника. Студеното мляко и масло, не само охлаждат гарнитурата, но и не попиват добре.
 5. За пюриране на картофите е най-добре да не използвате блендер, тъй като агресивното разбиване разрушава нишестето, като се получава лепкава смес. Вместо блендер използвайте обикновен уред за мачкане на картофи.

Родината на картофа е Перу и Боливия, там той е бил отглеждан приблизително преди 25 хил. години. Картофът е пренесен в Испания през 16 в., а към средата на 17 в. станал една от основните култури в Северна Европа. 50 години по-късно се превърнал в основно ядене в Ирландия.

Картофът  изхранва 75% от населението на земята. Той е пети по значение източник на калории след пшеницата, царевицата, ориза и ечемика. Картофите съдържат много полезни елементи, като сред основните им ползи е, че намаляват общото количество холестерол.