Луната е най-близкият космически съсед на Земята, но това е повече от просто голяма светлина в небето. Ето няколко страхотни и понякога изненадващи факти за най-близкия съсед на Земята: Луната.


Разстояние до Земята: 384 400 km
Гравитация: 1,622 m/s²
Радиус: 1 737 km
Площ: 3,793×107 km²
Обем: 2,197×1010 km³
Маса: (m) 7,347673×1022 kg
Средна орбитална скорост: 1,022 km/s

  1. Може би най-страхотния факт е, че тя винаги ни показва само едната си страна – но, Земята и Луната се въртят в орбита, как е възможно това? Преди много години гравитационните ефекти на Земята забавиха завъртането на луната около оста си. След като въртенето на луната е забавило достатъчно, за да съвпадне с орбиталния период (времето, необходимо на Луната да се движи около Земята), ефектът се стабилизира. Много от луните около други планети се държат по подобен начин. Ами фазите? Ето как действат: Тъй като Луната обикаля около Земята, тя прекарва част от времето си между нас и Слънцето, а осветените половини са далеч от нас. Това се нарича нова луна. (Така че няма такова нещо като “тъмна страна на луната”, просто страна, която никога не виждаме.)
  2. В дълбините на Луната има вода! Това е невероятно, но факт. Учените предварително са знаели, че в лунните кратери има замръзнала вода, те откриват на лунната повърхност частички вода от различен произход. Става въпрос за „магмена вода”, която не може да се определи откъде точно идва. Откритието е направено от индийската капсула Шандраван 1.
  3. Учени от университета в Калифорния поддържат тезата, че в същото време, в което се е формирал нашият спътник, се е образувала и една по-мъничка втора луна. Според учените, този втори спътник може да е обяснението на това, че двете лица на Луната са толкова различни. Според тях, преди много години двата спътника са се съединили в един чрез сблъсък, който продължил няколко часа. Така се е образувала и единствената Луна, която днес познаваме.
  4. Луната е прашна, камениста и неравна. Една разходка на Луната не е толкова прекрасна както изглежда на снимките на първите хора, стъпили на лунната повърхност. Прахът, с който е покрита, не е полезен. Английски и френски учени дори разкриват колко опасен може да е този прах за уредите и машините, които се изпращат там. Този прах полепва по дрехите и екипите, влошава видимостта и има неблагоприятно влияние върху здравето. Още ли искате да си купите парцел на Луната?
  5. Най-известната теория за произхода на Луната твърди, че тя е възникнала преди 4.5 милиарда години, когато е възникнала и Земята. При сблъсъка, дал начало на нашата планета, са се отдели множество останки, които са формирали и нашия спътник – Луната.
  6. Когато Аполо 11 се връща на Земята през 1969 г., донася изключително много проби от скали и лунен прах. 68 грама от този прах са дадени на нобеловия лауреат по химия Мелвин Калвин. Той разпределя пробите сред няколко колеги, за да могат да ги изследват. След това ги събира и ги връща на НАСА. Оказва се обаче, че само 50 грама са върнати. Приело се, че останалите 18 грама са били повредени по време на изследванията. Истината е, че не било така. 3 грама се съхранили в 20 епруветки. Толкова години никой не ги е виждал. Оказва се обаче, че служителка в архива Карен Нелсън ги открива в склад в Калифорния в Lawrence Berkeley National Laboratory.
  7. Луната се отдалечава от Земята с 3.8 см. Специални уреди изчислят това с точност до 1 милиметър. Луната се отдалечава, защото се ускорява движението си в собствената си орбита.
  8. На 17 март 2013 г. година изследователите стават свидетели на най-голямата лунна експлозия, виждана някога. Причината е скала с диаметър 30-40 см, която пада с огромна скорост.
  9. Понякога изглеждат като облаци или сенки, движещи се и изчезващи за много кратко време.
  10. Пълнолуние Всеобщо схващане е, че пълнолунието отключва човешката лудост. Няма връзка между пълнолунието и броя на постъпващите в болница, хора с психични проблеми. Факт е обаче, че пълнолунието влияе на съня.

Астронавтът Харисън Шмит от екипажа на Аполо 17 до лунна скала в местността Taurus-Littrow по време на третата лунна разходка. Мисията трае от 7 декември до 19 декември 1972 г.