Ориз за суши

Как да направим ориз за суши вкъщи – Сушито е традиционно японско ястие от варен, подправен ориз обикновенно гарниран с риба или други морски продукти, а и в много случа само с плодове или зеленчуци. Първоначално сушито не е било деликатесът, който всички познаваме днес. Древните Японци използвали ориз за да консервират риба. Между пластовете от сол и ориз рибата била поставяна да седи за няколко месеца, след което ориза се изхвърлял, а рибата била готова. С времето Японците харесали ориза и започнали да го консумират, а по-късно д-р Матсумо Йошичи подправил ориза с оцет, което подобрило вкуса на ориза и спомогнало за по-бързото му приготвяне. Така в средата на XVII век била родена една от първите алтернативи на бързата храна т.нар. Fast Food, която и до днес е любима храна по цял свят – Суши


Необходими продукти за 6 рола (порции):

2 чаши ориз (ориз за суши или късозърнест ориз) – 500гр.
2  1/2 чаш вода- 620мл.
4 супени лъжици оризов оцет
2 супени лъжици захар
1 супена лъжица сол
Начин на приготвяне :

Подготовка:

Сложете оризът в дълбок съд и го напълнете с вода достатъчно да го покрие. Веднага изхвърлете водата за да изчистите по големите мръсотии. Повторете процеса още един път, след което отново напълнете достатъчно вода в съда за да покрие ориза и с пръсти започнете да бъркате в гръгови движения. Изхвърлете водата и повторете 4-5 пъти докато водата, която изхвърляте е достатъчно бистра, и оризът е чист.
Отново напълнете вода в съдът с ориз, достатъчно за да го покрие и оставете да престои за 30 мин. Оставете оризът да се отцеди от водата 15 мин. и сте готови с подготовката.
Варене: Сложете оризът в съд за варене и добавете водата, която трябва да го покрие не повече от два пръста. Започнете да варите на най-висока температура, до завиране на водата, като непрекъснато бъркате.

След като водата заври, похлупете с капак и намалете котлона на минимална температура. Оставете оризът да се готви без да отваряте капака. Проверявайте на всеки 7-8 минути, докато не сте сигурни, че е готов. Оризът е готов, когато всичката вода се е изпарила и в съда е останал само ориз. Важно е да уцелите точният момент, когато оризът е попил водата напълно и не е залепнал за дъното на съда. Изсипете оризът в по-широк съд, където ще можете да разбъркате в по-късен етап. Ако част от оризът е загорял по дъното, го оставете, иначе рискувате да развалите вкуса на сушито.

В отделен съд пригответе оцетът за ориза. Включете котлона на средна температура. В удобен за бъркане съд сложете оризовият оцет, солта и захарта. Бъркайте докато захарта се разтопи.

Топлата смес от оризов оцет се изсипва при все още топлият ориз и с дървена лъжица започва да се бърка. Много е важно да бъркате внимателно без да мачкате оризът.

Японците използват специфична техника, която изглежда като рязане с нож. Първо разделяте/разрязвате ориза през средата и го обръщате, след това в обратна посока и т.н. Другото важно нещо при бъркането на оризът е използването на дървена лъжица. Японците казват, че дървото е единственият материал, който не реагира с ориза и няма да развали вкуса му.

След като сте объркали ориза добре, завийте с кърпа и оставете да престои докато изстине добре на стайна температура, и никога в хладилник. Вашият ориз за суши е готов!

Аlexfish.bg (морски продукти)


Инфо: Ролките могат да бъдат кръгли или квадратни, също ориза може да е от външната страна или вътрешната на ролката!

Майстор на суши – Видео урок


Суши е традиционно японско ястие от варен подправен ориз, на ролки или топки, обикновено гарниран с риба или други морски продукти. Често хората бъркат, като асоциират сушито с рибата, но в действителност суши се прави и с плодове и зеленчуци, без да съдържа риба. Извън Япония, суши обикновено означава цялото ястие. На Японски 寿司, написано на канджи означава ориз, и не засяга рибата или гарнитурите. Парчетата сурова риба се наричат сашими и въпреки че звучи близко, няма почти нищо общо със сушито. Съществуват стотици видове суши, но няколко основни вида са най-популярни. Сушито, което се сервира на шайби увити с пресовани сушени водорасли (нори листове) се нарича маки-зуши (巻き). Плънка в джоб от пържено тофу се нарича инари-зуши (稲荷). Купичка със суши ориз с насипани отгоре морски продукти се нарича чираши-зуши (ちらし). Овалните топки ориз с морски продукти отгоре се наричат нигири-зуши (握り).

Думата суши на японски се произнася с буквата С, а в езиците с фонетични азбуки се пише със С, но когато се използва с представка обозначаваща даден вид суши, С се заменя със З, както е в нигири-зуши. Това се случва заради Рендаку — правило за преминаване на незвучните съгласни в звучни съгласни когато са първа буква на суфикс в съставна дума в Канджи. Японистите спорят по въпроса за правилната транслитерация на думата суши, защото в оригиналното звучене не се използва точно звукът Ш. Въпреки това думата навлиза в България от запада, а не директно от Япония и затова е по-популярна именно в този вид.