20 Любопитни факта

 1. През 1903 г. братята Райт летяха за първи път. 66 години по-късно човекът кацнал на Луната. На 20 юли 1969 година се осъществява първото кацане на космически кораб на Луната. Полетът се извършва от американския космически кораб „Аполо 11”. Той излита на 16 юли 1969 година, а на 20 юли същата година каца на лунна повърхност.
 2. Скаридата ”Мantis”  може да движи нокът си толкова бързо, че водата кипва около него и създава светкавица.
 3. Испанският национален химн няма думи.
 4. Медът не се разваля. Бихте могли да ядете 3000-годишен мед.
 5. Мъртвите хора могат да получат настръхване на кожата.
 6. Малък процент от статиката, която виждате на “мъртвите” телевизионни станции, остава над радиацията от Големия взрив. Виждате остатъчни ефекти от създаването на Вселената.
 7. Държавният спорт на Мериленд е Джогинг
 8. Когато дишаме през носа си, винаги вдишваме повече въздух от една ноздра, отколкото от другата – и това се променя на всеки 15 минути.
 9. Ако трябваше да премахнете цялото празно пространство от атомите, които съставят всеки човек на земята, цялото население на света би могло да се впише в една ябълка.
 10. Вълчият мамут беше все още наоколо, когато пирамидите се строяха.
 11. Има повече възможни повторения на игра на шах, отколкото има атоми в известната вселена.
 12. Ако по някакъв начин сте намерили начин да извлечете цялото злато от проблясващото ядро на нашата прекрасна малка планета, ще можете да покриете цялата земя в слой злато до коленете си.
 13. 1,200,000 комари, всеки ако смуче по един път, може да изпият напълно кръвта на средностатистическия човек.
 14. Писменият език е измислен самостоятелно от египтяните, шумерите, китайците и маите.
 15. За да знае кога да се опложда, мъжки жираф непрекъснато ще натиска женската в пикочния мехур, докато уринира. Мъжът вкусва пикото и това помага да се определи дали жената овулира.
 16. На ”Фотона” (Фотон е елементарна частица) може да отнеме 40 000 години, за да пътува от сърцевината на слънцето до повърхността му, но само за 8 минути пътува до земята!
 17. Водните мечки (Бавноходки ), или Tardigrades, обикновено са с дължина 0.5 mm и могат да оцелеят на практика в почти всякакви условия на земята, дори и вакуумът на пространството. Видовете от този тип са рекордьори в оцеляването при екстремни условия, при които малко други животни биха оцелели. Подобно на ротаториите те могат да изпаднат в анабиотично състояние и така да преживеят до две години. Индивиди от вида ( Acutuncus antarcticus ) са преживели и дали потомство дори и след 30 годишна хибернация [2]. При попадане на благоприятни условия те отново възвръщат жизнените си функции. Това състояние се нарича криптобиоза. Те издържат за няколко минути на температура 151 °C, при -200 °C за няколко дни, като след това се връщат към нормален начин на живот. Издържат и за няколко минути при температура, равна на абсолютната нула и при налягане до 6 000 атмосфери. При опити са издържали на радиация от 5 700 грея. Тардиградите могат да оцелеят и в космоса, абсолютно лишени от въздух и подложени на космическа радиация.
 18. По принцип всичко, което се топи, може да се направи в стъкло. Просто трябва да охладите разтопения материал, преди молекулите му да имат време да се приведат в онова, което са, преди да бъдат разтопени.
 19. Критично застрашената птица “Какапо” има силна, приятна, мръсна миризма, която позволява хищници лесно да я открият. Следователно, тя е критично застрашена.
 20. Клеопатра живее по-близо във времето до кацането на Луната, отколкото до изграждането на Великата пирамида в Гиза.
By |2018-01-23T03:04:05+03:00май 29th, 2017|Любопитно|
error: Content is protected !!