Най-високият връх на земята:

Еверест  е връх в Хималаите, най-високият от 14-те планински върхове осемхилядници, в Азия и на Земята. Намира се в Махалунгурския дял на Хималаите на границата между Непал и Китайския Тибетски автономен регион. Западният и югоизточният склон на върха представляват граничната линия между двете страни. Той е най-високият връх на Земята с височина 8 848,20 м. Наречен е на името на директора на Индийската топографска служба полковник Джордж Еверест, заемал този пост през 1830 – 1843 г. Откъм Непал е разположен в Национален парк Сагарматха, който е биосферен резерват защитен от ЮНЕСКО.

Времето на Еверест е екстремно. През януари, най-студеният месец, средната температурата е -36 °C и може да достигне -60 °C. През юли, най-топлият месец, средната температура е -19 °С. Еверест е вечно замръзнал.

В района на Еверест се намира земята на шерпите, етническа група, които мигрира от Тибет, 2000 километра североизточно от Непал преди около 500 години. Дванадесет отделни клана обитават района. Шерпите са около 2500 и живеят в националния парк Сагарматха. Те говорят на тибетски диалект и практикуват предимно тибетски будизъм, изпълнен със суеверия, вярвания и обреди. взаимствани от религията Бон и анимизъма. Те са традиционно земеделски производители, животновъди и търговци, адаптирани към живот на висока надморска височина и които често пътуват с животни.

Както всички други планини и върхове в района, Еверест е считана за свещена планина от шерпите. Според шерпите планината е дом на духове, демони и дървета. Дом е и на една от „петте сестри на дълголетието“, които осигуряват храна на жителите на петте най-високи върха на Хималаите. Според легендата будисткият господар Падмасамбхава организира надпревара за изкачване на връх Еверест. След като прекарва известно време в медитация и борба с демоните, той се надпреварва с един от ламите от религията Бон, за да определят кой е по-силен. Падмасамбхава е транспортиран до върха от лъч светлина и ламът, победен, оставя там барабана си. Оттогава, когато възниква лавина в долината, шерпите свирят на барабани, за да прогонят духовете.


Топ 3 Водопада / Най-известният, високият и голямият:

Водопадът е природно образувание в корито или воден път, което свързва две нива на различна височина, при което водата при своето придвижване от по-високото към по-ниското пада свободно. Поради голямата кинетична енергия при падането, дъното на водопада е издълбано и дълбоко и долното течение е с по-слаба скорост от горното. Водопадите са образувание, което представлява своеобразна природна красота и туристическа забележителност.

Най-известният:

Ниагара е група големи водопади на река Ниагара в източната част на Северна Америка, на границата между САЩ и Канада. Водопадът се състои от три части: Подковата, Американски водопад и по-малкия Брайдъл Вейл. Макар и не особено висок, водопадът Ниагара е много широк и е най-големият в Северна Америка.

Ниагарският водопад е известен със своята красота, като в същото време е и ценен източник на хидроелектрическа енергия и предизвикателен проект за опазване на околната среда. Водопадът се намира между градовете-близнаци Ниагара Фолс (САЩ) и Ниагара Фолс (Канада) и е популярна туристическа дестинация вече повече от столетие.

Всяка година около 20 милиона туристи посещават този природен феномен,

Най-високият:

Най-високият водопад се намира във Венецуела – Анхел, висок цели 980 м. Разположен е на река Чурун и до него се стига по вода за около 24 часа. Много често обаче туристите остават разочаровани, когато го видят, тъй като най-често е забулен в гъсти облаци. В периода на суша водопадът представлява тънка струя, като голяма част от водата се разсейва още преди да е достигнала до земята. През дъждовния период обаче Анхел е величествен.

Най-големият:

Виктория е водопад (по-точно, група от водопади) на река Замбези между африканските държави Замбия и Зимбабве. Местното име на водопада е Mosi-oa-Tunya (на един от местните езици означава гърмящ дим), навярно защото в равнината около Замбези от десетки километри разстояние се вижда облак мъгла над водопада. Племената, които започвали да се заселват по тези места в края на I век, може би дълго не са подозирали, че гърми спокойно течащата, разлята около безброй острови река, която неочаквано се хвърля в тясна дълга пропаст, за да продължи пак така спокойна и пълноводна по пътя си на изток през Централноафриканското плато към Индийския океан. Този водопад е една от най-зрелищните гледки в цял свят, тъй като е широк 1708 м и восок 107 м, което го прави най-дългата водна завеса в света. Водопад Виктория и площта около него са включени в 2 национални парка – “Гърмящият дим” в Замбия и “Виктория фолс” в Зимбабве.


Най-известните марки коли:

Mercedes: Готлиб Даймлер – Карл Бенц


Най-големият круизен кораб в света:

Harmony of the seas – в изработването на Harmony of the Seas са вложени 1 милиард долара, като той е собственост на Royal Caribbean.

Това е третият от големите луксозни круизни кораби на компанията, като предходните два – Oasis of the Seas и Allure of the Seas, бяха пуснати в експлоатация през 2009 и 2010 г.

С дължина от 362 метра и тонаж от 226 963 тона, Harmony of the Seas е най-големият круизен кораб, правен някога.

Със своята дължина круизът е дълъг почти колкото пет самолета Boeing 747, поставени един до друг. Той се задвижва от три дизелови генератора с мощност от 15 000 конски сили и три генератора с мощност 18 600 от производителя Wärtsilä. Според Royal Caribbean, корабът ще може да развива скорост от 22 възела – около 40 км в час. Той разполага с 18 палуби и събира 6 780 госта. Те ще са разпределени в 2 747 каюти. Екипажът е от 2 100 души от целия свят. Корабът е разделен на седем сегмента, всеки на различна тема.


Любопитни факти / Рекорди до 2016 – част 1