Рецепта 1
- 15 кг домати, тип „Рома“ (по-месести са и са по-продуктивни)
- 10 кг червени чушки (може и със зелени, но червените са по-сладки. Ако правите лютеницата със зелени чушки, ще трябва да добавите повече захар)
- 5 кг патладжан
- 1 л олио
- 1 кафена чашка сол
- 2 кафени чашки захар
- голяма тава: 60 х 40 х 10 см, което прави 24 литра
- гребло за бъркане
- мелачка за месо (по-добре е с кухненски робот )
- казан за варене на бурканите
1. Печене и белене на чушките и патладжана: След като се опекат и обелят, чушките и патладжаните трябва да се смелят. Смлените чушки и патладжани могат да се смесят в един съд и могат да се съхранят в хладилник за другия ден, ако сте решили да разделите работата си в два дни.
2. Мелене на доматите: Доматите трябва да се измият и също да се смелят с мелачката.
3. Изваряване на домата: В началото сместа е много водна и е добре да се изварява на силен огън, за да стане по-бързо. Водата се отделя отгоре и в началото не е необходимо да се бърка, но като започне да се сгъстява, сместа трябва да почне да се бърка равномерно и постоянно, което е и най-неприятната дейност в целия процес. Процесът по изваряването трае от 30 до 60 минути, в зависимост от силата на огъня. Тук преценката става на око, но аз препоръчвам доматите да се изваряват поне 40 минути.
4. Варене на лютеницата: След като се изварят доматите, се добавят смлените чушки и патладжани и така приготвената смес отново се вари и бърка.Огънят все още е добре да е силен и бъркането – непрекъснато, за да не загори сместа. Този етап продължава около час.
5. Пържене: След като лютеницата е достигнала необходимата гъстота, в тавата се изсипва олиото. Ние слагаме на тази доза 1 л олио, който зеленчукът успява да си го поеме. На практика този етап по нищо не се различава от предишния, освен, че вече бъркаме лютеницата с олио. Той също продължава около час, но тук е добре да оставим огъня малко да поотслабне, за да се изпържи зеленчукът по-добре и за да не ни пръска с олио.
Когато сместа започне отново да се сгъстява се добавят солта и захарта. Захарта се слага, за да убие киселия вкус на домата. При по-малко количество лютеницата киселее, а при превишаване става пък твърде сладка.
6. Пълнене на бурканите
7. Стерилизация: За да запазим вкусната лютеница за зимата, трябва да я стерилизираме. Затворените буркани се поставят в метален казан, пълен с вода и отново се слагат на огъня. След като водата заври, се оставят да поврат 15-20 минути, след което се свалят от огъня и се изваждат от казана. Така приготвената лютеница може да издържи до следващото лято.
Рецепта 2
- 1 кг домати
- 2 кг печени червени чушки
- сол около 1 с. л.
- захар около 2-3 с. л.
- олио 1/2 ч. ч.
Пожелание доматите се смилат или се нарязват на дребни парченца (който както обича). Чушките се почистват и се нарязват на дребно или се смилат (пак пожелание). Слагаме доматите в дълбок съд (аз ги слагам в тава) и ги изваряваме, докато се изпари водата. След това добавяме чушките, сол и захар на вкус, олио, колкото поеме. Пържим до готовност. След това сипваме готовата лютеница в буркани, които стерилизираме 25 мин. Баба ги оставяше с капачките надолу за 2-3 дни.
Рецепта 3
- чушки – 10 кг червени
- доматено пюре – 2 л
- патладжани – 1.5 кг
- олио – 600 мл
- сол – 3 с.л. добавя се на вкус
- захар – 5 с.л. добавя се на вкус
- Червеният пипер се изпича и поставя в съд с похлупак, за да се задуши и после се бели по-лесно.
- По същия начин печем и обелваме патладжана. След това пиперът и патладжанът се смилат на едро в машинка за месо.
- Вече едросмляните зеленчуци се смесват с предварително приготвеното доматено пюре. Добавя се олио, разбърква, след което се варят на слаб огън.
- След като сместа заври е необходимо постоянно да се бърка за да не загори. Овкусява се със сол и захар. Вари се до като течността в нея се изпари и се достигне желаната гъстота.
Рецепта 4
- 1 кг домати
- 1 кг червени чушки
- 1 патладжан (около 400 г)
- ¼ глава лук
- 40 мл олио
- магданоз
- сол
- захар
Първо трябва да изпечете чушките и доматите, можете да си изберете как да го направите – на котлон, на жарава, на тиган, във фурната.
Трябва да обелите доматите – как да го направите най-лесно – натъркайте ги с тъпата част на ножа и след това по-лесно ще ги обелите или ги пуснете за няколко секунди в гореща вода – така обелката им ще се набръчка и ще ги обелите лесно. Настържете ги на едро ренде и можете и да ги смелите с месомелачката. След това поставете доматите във висок съд и ги поставете на котлона на силен огън. Когато водата се поизпари, можете да намалите котлона.
През това време смелете в месомелачката чушките и патладжаните.Чушките трябва да са добре почистени от обелките и семките, също и патладжаните. Изхвърлете сока, който са пуснали патладжаните и чушките и ги прибавете към доматите. Запържете лука, нарязан на ситно, в олиото и го добавете към доматите, чушките и патладжаните. Разбърквайте енергично лютеницата, за да няма неприятно загаряне. Следете сгъстяването на лютеницата – ще познаете, че е готова, по това, че лъжицата оставя следи, които трудно се запълват отново. Сега сложете подправките по избор (магданоз, кимион и т.н.), солта и захарта. Ако искате да направите лютеницата пикантна, можете да добавите лют червен пипер, счукан чесън, стрита люта чушка.
Консервиране на лютеницата: Освен да се приготви, лютеницата трябва и да се стерилизира, консервира и съхрани в буркани. Трябва да се унищожат всякакви бактерии и лютеницата да бъде годна няколко месеца. Първо измийте бурканите с топла вода. Важно е да ги измиете с топла вода, за да не се пукнат, когато сипвате лютеницата в тях.
След като сте ги измили, ги напълнете с лютеницата до горния ръб и ги затворете добре с капачки. За по-лесно можете да използвате капачки с винт. Наредете бурканите с капачките надолу в голяма тенджера и залейте с вода. Така оставете тенджерата на слаб огън и когато заври, я оставете за още 20 минути. Извадете бурканите и ги наредете с капачките надолу, а след половин час ги обърнете както трябва.
Рецепта 5
Добруджанска лютеница
- 1 кг червени домати
- 1 кг зелени чушки
- ½ кг зелени домати
- 250 г моркови
- 1 патладжан
- 250 мл олио
- сол
- захар
Сварете морковите в подсолена вода. Обелете доматите, нарежете ги на парчета заедно с чушките, патладжана и тиквичките. Посолете ги, сипете ги в дълбока тава, залейте с олиото и поставете в загрята фурната. Когато ги печете, разбърквайте от време на време и печете, докато всичко омекне. Когато изстинат, добавете морковите и смелете всичко в месомелачка. Добавете подправки по избор, можете да добавите чесън и магданоз. Добавете солта и щипка захар. Разпределете лютеницата в буркани и ги консервирайте по начина, който ви описахме.