Гювеч е общото название на традиционни ястия от балканската кухня, които сами по себе си са вид яхния от месо и зеленчуци. Гювеч е също така название на традиционен огнеупорен глинен съд с похлупак, използван за приготвяне на задушени и печени ястия. Малкият гювеч се нарича гювече или гюведже.

Рецепта 1

  • 3-4 големи глави лук
  • 1,500 кг червени чушки (изпечени предварително и обелени)
  • 1 люта чушка
  • 1,500 кг домати
  • 4 скилидки чесън
  • 50 мл олио
  • сол, черен пипер на вкус
  • 200 г сирене

За заливката:

  • 1 кофичка кисело мляко
  • 3-4 яйца
  • 1 и половин супена лъжица брашно за сгъстяване

  1. В дълбок съд запържете нарязаните на ситно лук и чесън за около 1 мин.
  2. След като поомекнат се слагат изпечените и нарязани на едро чушки. Запържете за още 2мин. и добавете доматите (обелени). Варете на умерен огън до леко редуциране.
  3. Когато зеленчуците са поомекнали се прехвърлят в гювечета и към тях се добавя натрошеното сирене. Разбърква се леко и се залива с яйчено-млечната смес.
  4. Пече се в предварително загрята фурна на 180 градуса до готовност.
  5. Преди да сервирате поръсете ястието с нарязан магданоз.

Рецепта 2  Гювеч с карначе

  • 150 г карначета
  • 1 голям картоф сварен
  • 100 г сирене
  • 2 яйца
  • 1 чушка червена
  • 4-5 с.л. доматено пюре
  • 1 ч.л. чубрица
  • сол на вкус
  • черен пипер на вкус

Картофът и чушката се нарязват на дребно, осоляват се и се слагат на дъното на гювечетата. Прибавя се сиренето, доматеното пюре, подправките. Най-отгоре се слага карначето. Гювечето се слага в студена фурна (не предварително загрята) и се пече на 170 градуса, докато се запекат добре карначетата. След това най-отгоре се чуква по едно яйце и се пече до готовност.


Рецепта 3  Свински гювеч

  • 400г свинско месо , шарено
  • 400г картофи
  • 1 чаша нарязани гъби
  • 1 к.чаша замразен грах
  • 1 к.чаша замразен зелен фасул
  • 2 моркова
  • 1 голяма глава кромид лук
  • няколко скилидки чесън
  • 3-4 печени червени пиперки
  • 1 стрък целина
  • 1 суп. лъжица доматено пюре или лютеница
  •  черен пипер
  • сол

Лукът и морковите се нарязват на едро. Картофите се обелват нарязват на големи кубчета.На дъното на стъклена огнеупорна тенджера или гърне се подреждат половината от всички зеленчуци.посолява се и се ръси с черен пипер. Отгоре се нарежда месото , нарязано на едри късове.Посолява се, наръсва се с черен пипер и се покрива с едро нарязания чесън.Завършва се с останалите зеленчуци.Най-отгоре отново се наръсва със сол и се разпределя доматеното пюре.


Рецепта 4  Свински гювеч – 2 / Monte edit

  • 500гр. свинско месо
  • 400гр. картофи
  • 2 моркова
  • 1 голяма глава кромид лук
  • 150гр. грах /може да ползвате и замразен/
  • 3 чушки (печени)
  • 3 с.л. доматено пюре
  • 3 големи скилидки чесън
  • Сол и черен пипер на вкус
  • Олио/зехтин

  • Нарежете свинското месо което сте подготвили за този свински гювеч на големи парчета.
  • Нарежете на ситно чесъна и объркайте добре с месото.
  • Морковите, картофите и кромид лука също нарежете на едро. Чушките (предварително изпечени и обелени) нарежете на едри ивици.
  • Подгответе подходящ дълбок съд и сложете малко олио или зехтин на дъното.
  • Разделете зеленчуците на две порции, първата сложете на дъното на Гювечето.
  • След това сложете месото и отгоре добавете останалата част от зеленчуците, овкусете с черен пипер и сол на вкус.
  • Отгоре върху гювеча сложете и разпределете добре доматеното пюре. Можете да сложите и малко повече от 3 супени лъжици.
  • Сложете във фурната и печете на 150 градуса за около 2-3 часа .
  • Когато се пече на слаб огън ястието става още по-вкусно.
  • За завършен вид, можете да поръсите и с магданоз.