1. Един човешки косъм може да издържи 100 кг тежест.

2. Медът не се разваля. Вашите пра-пра-пра-правнуци може да изядат спокойно буркан с мед, който сте купили преди пет години, без да им стане нищо.

3. Омарите не стареят. Омарите никога не престават да изработват теломераза. Може би затова омарите нямат признаци на стареене – те нямат загуба на апетит, нито промяна в метаболизма, нито изчезват репродуктивните им способности.

4. Медузата Turritopsis nutricula е безсмъртна. Туритопсис нутрикула остарява, а после се подмладява. Туритопсис се среща в океаните по целия свят, но се смята, че произлиза от Карибите и обитава основно тропическите води. Развива се от яйце, което преминава през вид ларва до полип, от който се образува и самата медуза. Дотук всичко е нормално, но каква била изненадата на учените, когато установили, че след като е достигнала полова зрелост, медузата отново се превръща в полип! Обикновено след този етап от развитието на медузите те умират, но вместо това Туритопсис започнала да се „подмладява”. Този процес се нарича трансдиференциация (клетките се превръщат от един тип в друг) и може да продължи безкрайно, което превръща медузата в безсмъртна, но не и непременно неуязвима.

5. Хлебарките могат за живеят 10 дни без глава, преди да умрат от глад.

6. Морските звезди нямат мозък.

7. Норвегия е давала рицарско звание на пингвин. Пингвин стана генерал в армията на Норвегия :Кралският пингвин сър Нилс Олаф, жител на зоопарка в Единбург, Шоландия, бе произведен в чин бригаден генерал от Кралската гвардия на Норвегия, съобщи сайтът на зоологичската градина. Норвегия подарила първия кралски пингвин на Единбург през 1913 г. От 1972 г. птицата е талисман на кралската гвардия и всеки път, когато гвардейците идват в шотландсия зоопарк, пингвинът получава поредния висш чин.Птицата е била наречена Нилс на името на Нилс Егелиен, поставил началото на традицията, а Олаф – по името на норвежкия крал Олаф V. Днешният сър Нилс Олаф е третият пингвин в състава на Кралската гварди на Норвегия. Средната продължителност на войнската служба на птиците е 15-20 г.

8. Вероятността да бъдете убит от тапа от шампанско е по-голяма, отколкото от отровен паяк.

9. Рождения ви ден съвпада с този на поне 9 милиона души в света.

10.Електрическият стол е изобретен от зъболекар.

11. Най-кратката война в историята е между Занзибар и Англия през 1896 г. Занзибар се предава след 38 минути. Войната започва, след като султан Хамад ибн Тувайни, който активно сътрудничи на британската колониална администрация, умира на 25 август 1896 г. След това на власт, в резултат на преврат, идва братовчед му Халид ибн Баргаш, който се ползва с подкрепата на Германия. Тъй като това влиза в противоречие с плановете на британците, поддържащи кандидатурата на Хамуд бин Мохамед, те изискват от Халид да се откаже от претенциите си към трона на султаната. Халид ибн Баргаш отказва да приеме искането и успява бързо да събере армия, наброяваща около 2 800 души, която започва подготовка по отбраната на султанския дворец. Войната се смята за най-кратката в писаната история. От различни източници е дадена различна продължителност, включително 38, 40 и 45 минути, но продължителността от 38 минути се цитира най-често. Разликата се дължи на объркването за това кога всъщност са началото и краят на войната. Някои източници вземат за начало на войната заповедта за откриване на огън в 09:00 ч., а други – с началото на действителната стрелба в 09:02 ч. За край на войната обикновено се дава 09:40, когато са последните изстрели и е свалено знамето на двореца, но други източници посочват 09:45 ч. Дневниците на британските кораби също посочват различно време за това – „Сейнт Джордж“ посочва, че прекратяването на огъня и влизането на Халид в германското консулство е в 09:35, „Траш“ в 09:40, „Ракун“ в 09:41, а „Филомел“ и „Спароу“ – в 09:45 ч.

12. Англичаните изобретили най-ранните железници в света

13. Най-силният мускул в тялото е езикът. Той е съставен от групи от мускули и, както сърцето винаги работи. Той помага в процеса на смесване на храни. Той се свързва и контролира сформирането на букви. Езикът съдържа езичните сливици, които филтрират бацилите. Дори когато човек спи, езикът постоянно натиска слюнката надолу към гърлото.

14. Мравките винаги падат на дясната си страна, когато се напръскат със спрей.

15. Хората изяждат средно по 8 паяка през живота си, докато спят.

16. Жените мигат близо два пъти повече от мъжете.

17. Охлювите могат да спят по три години. Ако жегата и сушата са наистина големи, те си намират скривалище и преминават в състояние на хибернация – която може да продължи до 3 години, докато климата не стане по-благоприятен за тях. Тъй като охлювите могат да живеят до 15 години, това не е малка част от живота им. Друг любопитен факт е, че според науката охлювът има 28 000 зъба – това са подутинки, с които смила храната и си я прави на кашичка.

18. Окото на щрауса е по-голямо от мозъка му.

19. Прасето не може да погледне нагоре / Оргазмът на свинете трае около 30 минути.

20. Крокодилът не може да покаже езика си извън устата.

21. Сомът има над 27 000 вкусови рецептора.

22. Медузите съдържат около 95% вода.

23. Слоновете са единствените животни, които не могат да скачат.

24. Пиявиците имат около 300 зъба.

25. Синият кит е най-голямото животно, живяло някога на планетата.

26. Нощните пеперуди нямат стомах.

27. Колибрито е единствената птица, която може да лети назад.

28. Зайците и папагалите могат да виждат зад гърба си без да изръщат глава.

29. Кълвачът може да кълве със скорост 20 удара в секунда.

30. Езикът на хамелеона е два пъти по дълъг от тялото му.

31. Слонът може да събере в хобота си до 10 литра вода.

32. Златната рибка помни 3 секунди.

33. Жизненият цикъл на водното конче е само 24 часа.

34. Делфините имат вкус, но не и обоняние.

35. Хората и делфините са единствените бозайници, които правят секс за удоволствие.

36. Мравките са единствените животни, които никога не спят.

37. Комарите имат 47 зъба. 

38. Репродуктивните органи на охлюва са в (на) главата му.

39. Делфините спят с едно око отворено.

40. Жабата Arrow има достатъчно отрова, за да убие 2200 души.

41. Гъсеницата има 248 мускула на главата.

42. Лебедът е единствената птица с пенис.

43. Плъхът може да издържи повече време без вода, отколкото една камила.

44. Пчелите имат коса на очите си.

45. Кучетата и мъжете са единствените бозайници, които имат простата. 

46. Някои видове червеи, ако не намерят храна, започват да се ядат сами себе си.

47. Белите мечки са левичари.

48. Северните елени имат три бели дроба.

49. Земните червеи имат 5 сърца.

50. Козината на бялата полярна мечка е прозрачна. Бялата мечка, която вероятно произлиза от сибирската кафява мечка, идеално се е приспособила към живота в Арктика. Бялата или жълтеникава козина и позволява да се слее със снежната среда. Дебелият и подкожен слой мазнина (от 5 до 10 сантиметра) я пази както от околния студ, така и от ледените води в които лови риба. Мощната ѝ мускулатура я прави отличен ловец на тюлени, които убива с един удар на лапата. Най-едрите мъжки индивиди достигат тегло над 900 кг (рекорд – 1002 кг). Въпреки тези размери, бялата мечка е много повратлива и е еднакво опасна както на леда, така и във водата. Главата и шията ѝ са удължени, а силно развитите кучешки зъби издават хищния ѝ характер. Козината е прозрачна на цвят, но когато е осветена от слънцето изглежда бяла (с по-дълги, груби и по-къси, гъсти, меки косми), подплатена с дебел пласт подкожна мазнина. Козината на бялата мечка има свойството да превръща в топлина 95% от падналите върху нея слънчеви лъчи.