monte.bg > Пилешката супа става по вкусна когато зеленчуците не се запържват предварително – варят се заедно с пилето от самото начало.

675675hgffh

  • Вода
  • 400-500гр. Пиле или 2-3 бутчета
  • 300-400гр. Картофи
  • 2 глави Лук
  • 2-3 Моркова
  • 1 зелена чушка
  • 1 червена чушка
  • 100-150гр. Доматено пюре или домати – консерва
  • Черен пипер
  • 50гр. Олио
  • Фиде
  • Сол на вкус
  • 1/2 връзка Магданоз + 5гр. отделно в края на варенето на супата
  • 1-2 пилешки бульона за по силен вкус или вегета – по желание
  • 1-2 Лимона – изтискани

25t234cf234

  1. Всички зеленчуци се почистват до степен нарязване.
  2. Лука и Моркова се нарязва на малки кубчета, Картофите се нарязват на кубчета (като за мусака). Чушките се нарязват на ленти и след това на малки кубчета.
  3. В голяма тенджерата с вода се поставят: Пилешкото месо и всички зеленчуци и 1 с.л. сол.
  4. Когато супата заври на повърхността на водата се образува пяна от пилешкото месо (премахва се с черпак).
  5. Добавете останалите продукти: олио, доматено пюре, черен пипер, магданоз, пил.бульони по желание и разбъркайте.
  6. Супата трябва да ври около 35мин.преди да добавите фидето.
  7. Извадете пилешкото месо и го охладете със судена вода – така може да го начупите на парченца без да ви пари. Начупеното месо може вече да го върнете в супата.
  8. Добавете фидето и варете още 10тина мин.
  9. Малко преди супата да е готова, изтискайте 1-2 лимона и добавете още малко магданоз (ситно).
  10. Преди да изключите супата се уверете че е напълно сварена, като извадите 1-2 картофа и ги опитате.

Виж още:

Как се прави застройка на супа?

Застройки, заливки и др.


Пилешката супа е лек за настинки

При обикновена настинка човек най-бързо се възстановява с почивка и консумиране на пресни и свежи храни. Народен лек за настинки е пилешката супа.
Когато започне да ви дразни гърлото и да ви тече носа, какво правите? Взимате общи хапчета? Те често потискат симптомите на простудата

За да предотвратите появата на инфекция при настинка, пийте повече вода и се разхождайте на свеж въздух.

В книгата си “Храна, вашата прекрасна медицина “, dr. Ciment, белодробен специалист в Университета в Калифорния, обяснява защо пилешката супа лекува.

Пилето, като повечето протеинови храни съдържа цистеин, естествена аминокиселина, която се отделя от пилето при варене. Химичният състав е много подобен на фармацевтичен състав на ацетил – цистеин, което лекари предписват на пациенти с бронхит и инфекции на дихателните пътища. Лекарството, което обикновено се получава от пилешките пера и кожа, действа като муколитичен агент, разводнява гъстите секрети в носа, гърлото и белите дробове и помага за по-лесно дишане през носа. Пилешката супа действа по подобен начин. При лека настинка вместо силни лекарства, пълни с изкуствени оцветители и аромати, изберете пилешката супа, мед, джинджифил и чесън.