0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5 (0 гласа, средна оценка: 0,00 от максимална 5)
Трябва да сте регистрирани за да оцените
Loading...

Пълнени чушки с кайма и ориз

75gfhfhg4564

675675hgffh

Продуктите:

  • 10-12 чушки
  • 500-600 гр. кайма
  • 1 гл. лук
  • 1 морковче
  • 1 домат (настърган) или 1/2 ч. ч. от консерва
  • 2/3 ч. ч. ориз
  • 1 ч. л. червен пипер

За сос:

  • 2 яйца
  • 2 с. л. л. с връх брашно
  • 2 с. л. кисело мляко
  • 200 мл. прясно мляко

25t234cf234

Започваме с пълнежа за чушките: Лукът и морковът, нарязани на ситно (за по-лесно направо настъргвам моркова), запържвам в 3-4 с. л. олио. Добавям каймата и запържвам докато стане на трохи. Добавям доматите и оставям да изври течността, а накрая добавям ориза. Запържвам го докато се „остъкли“ и след това добавям червения пипер, който също запържвам за около 1 минута и дърпам от котлона. Подправки по избор – 1 ч. л. чубрица, 1 ч. л. кимион, щипка индийско орехче, черен пипер и сол на вкус. Имало е случаи да нямам морков или домати. И без тях, чушките си стават. Не е толкова фатално!

С чаена лъжичка пълним чушките и това е най-бавната и пипкава част. Трудно е да кажеш кога една чушка е добре напълнена, че ако много я натъпчеш, ще се пукне по време на печенето. Напълваме чушките, подреждаме ги в тава и наливаме вода, но без да ги покрива. Посолявам и водата. Солта в плънката не е достатъчно да овкуси цяла тава чушки. Пека ги на 180 градуса около 45 минути, обръщам ги и ги връщам за още 30-ина минути във фурната. Ако водата е много извряла, доливам, защото тя ще трябва после за сос.

Сега за соса. Преди доста време ме научиха на този номер и оттогава си приготвям соса само така. Продуктите за соса разбърквам на рядка кашичка. Когато чушките са готови, изваждам ги, заливам с кашичката и разбърквам. Направо в тавата. Ако ви звучи странно, не забравяйте, че тавата излиза достатъчно гореща, за да сгъсти соса. Това е. Не я връщам повече в печката. Сосът е готов буквално за 1 минута.


Сос за пълнени чушки

  • кисело мляко – 1 кофичка
  • брашно – 3 с.л.
  • яйца – 2 броя
  • Олио – 30 мл
  • червен пипер –  2 щипки
  • сол – щипка

Разбийте яйцата, прибавете киселото мляко и брашното. Сложете на котлон да заври и бъркайте, докато се посгъсти. След това прибавете от соса(водата), в който са се готвили пълнените чушки до желаната от вас гъстота и посолете.

Сподели