- 1 салата айсберг
2 скилидки чесън
2 филийки хляб
2 с.л. зехтин
2 с.л. настърган пармезан - За дресинга:
1 яйце
1 скилидка чесън
1 с.л. дижонска горчица
2 с.л. сос Уорчестър
сокът на 1 лимон
1/2 ч.ч. зехтин
млян черен пипер на вкус
сол на вкус
Разрежете салатата айсберг на две и отстранете кочана. След това я нарежете на едро.
Филийките нарежете на кубчета. Чесънът пресовайте и смесете с 2 с.л. зехтин и 1/2 ч.л. сол. Оваляйте крутоните в чесновият зехтин и ги запечете в тиган.
Приготвяне на дресинга:
Яйцето трябва да е прясно. Сварете го за 1 минута. Тъй като се слага почти сурово в салатата, можете да го пропуснете.
Скилидката чесън пресовайте. Смесете всички продукти за дресинга в дълбок съд и разбъркайте енергично.
Смесете и всички продуктите за салатата (айсберга, крутоните и пармезана) и я залейте с готовият дресинг.
Италиански са и корените на известната салата „Цезар“. Твърди се, че италиански готвач, имигрирал в щатите в началото на XX. век, измислил рецептата въз основа на единствените продукти, които присъствали в кухнята му. Салата „Цезар“ включва марули, кротони, рохки яйца, пресован чесън, сос Уорчестър и настърган пармезан. Години по-късно започват да поднасят предястието и с късчета пилешко.