g10

Около дузина комплекси с размерите на заводи осигуряват достъпа до търсачката, Gmail, YouTube и всички останали услуги на компанията. Тяхната обща мощност е най-голямата в познатата ни част на вселената. Точно мащабът прави Google това, което е – мрежата от хиляди километри оптични кабели и хилядите сървъри, свързани в големия (и потенциално страшен, според някои) брат на всички „облаци” по света.

Струващата милиарди долари инфраструктура се поддържа и охранява като военен обект и това е нормално, предвид натоварването й всеки ден: индексират се по 20 милиарда страници, връщат се резултати от 3 милиарда търсения и се показват милиони реклами. 425 млн. души гледат своите пощи или милионите видеоклипове в YouTube.

Компанията от рано осъзнала, че се нуждае от собствени дата центрове, които да бъдат едновременно изключително евтини и ефективни. В тези комплекси всичко е направено вътре в компанията – по принцип дата центровете поглъщат 1.5% от цялото произведено електричество в света, но заради технологични нововъведения при системите за охлаждане и аварийно електрозахранване, Google постигат безпрецедентни икономии. Тръбопроводи отвеждат до охладителни кули водата, която държи сървърите на относително ниска температура. В резултат, от дата центровете се вдига пара като от електроцентрала.

Самите сървъри също нямат нищо общо със серийните модели – в началото абсолютно всеки излишен компонент е бил отстраняван, за да се постигне цена от 1 500 долара за бройка при стандартни 5 000. 12 поколения по-късно, компанията разработва сама машините специално за своите нужди. Софтуерът, който ги контролира, превръща целия комплекс в една гигантска машина с лесно заменяеми компоненти.

Един дата център е нищо без добра свързаност. Google започват да решават този проблем още в първите години на новия век, когато започват да изкупуват оптични мрежи от закъсали телекоми. В момента те са многократно подсиления гръбнак на система, която обхваща всяко кътче от света. За приложения от типа на YouTube, компанията даже поставя свои по-малки машини при някои доставчици, за да получат клиентите им най-популярното съдържание при още по-добри скорости.

И все пак, колко сървъра има Google? Този въпрос занимава конкуренти и обикновени наблюдатели от години. Даже и настоящата точна бройка да е неизвестна, поне знаем колко машини са носили Интернет на гърба си. В първия дата център на компанията има своеобразна „зала на славата” с дънните платки на техни сървъри от всички поколения. Един от тях е пуснат в експлоатация на 9 юли 2008 г. Над него пише „Милионният сървър на Google”.