- 750 г. брашно
- 300 мл. прясно мляко
- 200 мл. топла вода
- 1 бр. яйце
- 2 ч.л. захар
- 1/2 кубче мая
- 1/2 ч.л. сода бикарбонат
- 1 ч.л. сол
- 2 ч.л. масло
Млякото заедно с кравето масло се затопля. Маята заедно със захарта се разтварят в 1/2 ч.ч. топла вода. В дълбока купа се слага пресятото брашно. Прави се кладенче в средата където се слагат, содата, солта, чуква се яйцето и готовата мая. Налива се бавно по малко от затопленото мляко, като се редува с топла вода и внимателно се омесва тесто. След като се оформи на топка се оставя за 20 минути да почине.
Тесто 2
- 1 кг брашно
- 25 г сол
- 35 г захар
- 25 мл олио
- 475 мл вода
- 15 г мая
Всички продукти се смесват и се разбиват, към тях постепенно се прибавя брашното. Тестото се меси около 15 минути. Оставя се 10 минути да почине, след което е готово. Подходящо е за пещ и за тавички във фурна.
Тесто 3
- Брашно 450гр. , +70гр. за плота
- Вода 150мл.
- Мая 25г. прясна или 2 пакетчета суха (по 7г.)
- 1/2 ч.л. сол
Маята и половината от топлата вода се разбъркват, докато маята се разтвори. Оставя се да втасва встрани около 15 мин. , или докато заприлича на крем и стане готова. Пресятото брашно и сол се слагат в купа, където се прави кладенче в средата и се излива кашицата от мая, останалата вода и всички други продукти от рецептата.
Бърка се с дървена лъжица, докато цялото брашно бъде поето. Поръсва се работният плот с брашно и се меси в продължение на 8-10 мин. Когато тестото стане твърдо и спре да лепне се удря върху плота няколко пъти.
Тестото трябва да е гладко и еластично, а под повърхността му трябва да се виждат въздушни мехурчета и да си възвръща формата, ако се притисне с длан.
Омесеното тесто се слага в намаслена с растително масло купа и се покрива с кърпа. Оставя се да втаса встрани, докато удвои обема си два пъти. За да се оформи пицата, се слага в тестото в тава за пица и с пръсти се притиска и разстеля встрани, докато покрие дъното на тавата.
Оставя се да престои 10 мин. преди да се добави плънката. За да направите калцоне се оформя пицата в кръг. Плънката се разстила само в едната половина на кръга, като се остави празно пространство по ръба от 2.5 см. Плънката се покрива с другата половина и се притискат краищата с пръсти, за да се запечата.
Тесто 4
- брашно – около 1 кг
- мая – 1 суха на Йоткер
- сол – 1 ч.л.
- захар – 2 ч.л.
- олио – 2 – 3 с.л.
- оцет – 1 с.л.
- кисело мляко – 1 кофичка
- сода бикарбонат – 1 ч.л. в киселото мляко
- яйца – 1 бр.
- прясно мляко – 200 мл
Маята се активира в топлото мляко със 1 ч.л захар и 1 л. брашно.
Замесва се меко тесто, покрива се с домакинско фолио и се оставя на топло да втаса.
Тесто 5 - за класическа тънка пица
- 2 яйца
- 200 мл айран
- 2 ч. л. суха мая
- 50 г масло
- 300 г брашно
- 2 ч. л. захар
- олио за намазване
- сол
В дълбока купа се налива студеният айран. Прибавят се яйцата, маята, захарта и се разбива до еднородна смес. Сипва се брашното, прибавят се маслото и солта и се омесва тесто, което се поставя върху набрашнена повърхност и се меси 5 минути до гладкост. Оформя се на топка, намазва се с олио, слага се в дълбока чиния, покрива се с домакинско фолио и се оставя за 20 минути да бухне.
Тесто 6
- Брашно 1 кг
- Вода – 600 мл
- Мая – 25 гр
- Зехтин – 6 с. л
- Захар – 2 ч. л
- Сол – 20 гр
- Сложете брашното в голяма купа или директно на плота. Направете в средата „кладенче“ и добавете, разтворените в част от водата, мая и захар/водата трябва да е хладка/.
- В останалата част от водата разтворете солта и добавете зехтина. При непрекъснато бъркане излейте в брашното и започнете месенето до достигне на желаната консистенция, която трябва да е мека и еластична (в зависимост от използваните брашна, може да сложите малко повече или по-малко вода).
- Когато тестото е готово, разделете го на 4, оформете питки и ги покрийте с чиста кърпа. Оставете на топло за час – час и половина .
Тесто 7 - 24kitchen
- 450 г фино бяло брашно
- 0.5 пакетче суха мая
- 300 мл топла вода
- сол
- 1 с.л. зехтин
1. Пресейте брашното направо върху плота, поръсете го със сол и направете кладенче в него.
2. В купа сипете сухата мая и захарта и ги залейте с топла вода. Щом сместа шупне, сипете я в кладенчето, заедно със зехтина.
3. С пръсти разбъркайте продуктите в кладенчето и постепенно добавяйте от брашното към тях. Омесете меко и гладко тесто. Поставете го в купа и го намажете с малко зехтин. Покрийте с прозрачно фолио и оставете тестото да втаса 30-60 минути.
Тесто 8 - Домашно
- 670 грама брашно
- 7 грама суха мая за хляб
- 1 чаена лъжичка сол
- 1 супена лъжица захар
- 370 мл. вода
- 70 мл. зехтин
В голяма купа разбъркайте с ръка или дървена лъжица всички продукти докато се смесят добре. Започнете да месите тестото върху набрашнена дъска, добавяйки допълнително брашно, ако тестото изглежда лепкаво.
Месете тестото 5-6 минутки или докато стане еластично и когато го натиснете с пръст, отпечатъкът ви бързо изчезне и тестото възвърне формата си.
Оформете тестото на топка и сложете в намазнена купа, покрийте с прозрачно фолио, без да го запечатвате и оставете да втаса около час – дава.
След като тестото е втасало и удвоило обема си, го разделете на равни части, които ще използвате за всяка пица. Броят на пиците зависи от вас и вашите предпочитания за дебелина на тестото. От това тесто стават около 5 големи тънки пици или 3 по-дебели големи пици.
Разточете всяка част тесто върху набрашнена дъска и прехвърлете в намазнена тава за пица.
Бележка: Тъй като тестото се надува доста във фурната, ако предпочитате супер тънки пици, ще трябва да разточите тестото почти до прозрачност.
За да направите пицата още по-вкусна, можете да добавите моцарела по краищата на тестото, формирайки борд от моцарела (както е показано на снимките).
Оставете разточеното тесто да почине 15 минути, след което намажете със зехтин и добавете любимите си съставки – доматен сос (любима рецепта), сметана, колбас, сирене, зеленчуци. Печете около 20 минути.
Бележка: Можете да замразите част от тестото. За да го използвате след замразяването, трябва да го размразите поне една нощ предварително в хладилник или във фурната на програма размразяване.
Тесто 9 - ресторант
- 500 гр. брашно
- 20 гр. мая – 1/2 кубче
- 1 ч.ч. прясно мляко
- 2 яйца
- 8 с.л. олио
Замесва се тесто /маята се разтваря в хладкото млякото + много малка щипка захар, яйцата се разбиват и всичко се омесва до меко тесто/. Откъсва се топка колкото юмрук, ръцете се намазват с олио, разтегля се до някъде, поставя се в намазнена тава и се раздърпва до краищата. Пицата се намазва с доматен сок, после кашкавал и после всичко останало. Пече се на силна фурна 250- за 10мин.
Не е нужно да втасва, нито да се разточва. Количеството става горе долу за 2 тави.
Тесто 10
- 1 ч.ч. прясно мляко
- 1 с.л. олио
- 2 с.л. кисело мляко
- 1/2 ч.л. сол
- 1 ч.л. захар
- 1 пакетче суха мая
- 1 кг. брашно
- 1 яйце
В дълбок съд се пресява повече от половината брашно,(ако е необходимо, когато замесите, за да не лепне по пръстите се добавя още брашно), прави се кладенче. Ако се замесва с прясна мая, трябва предварително, да я разтворите в топлото мляко и захарта и 1 с.л. захар, да изчакате да шупне и тогава да я сложите при брашното.Прясното мляко се затопля (не горещо) и се изсипва. Брашното се посолява, изсипва се маята, захарта, олиото, киселото мляко и яйцето. Омесва се меко тесто, и се оставя да втаса на топло, поне 30 минути, да удвои обема си.
Съвети
Тесто за пици и мекици
- яйца – 2 бр.
- захар – 1 ч.л.
- сол – 1 ч.л.
- прясно мляко – 500 мл
- кисело мляко – 3 с.л.
- олио – 3 с.л.
- бакпулвер – 1 бр.
- мая – 20 г прясна
- брашно – 1 кг
- Всички продукти да са на стайна температура поне 1 час от изваждането им от хладилника.
- Разтворете маята и захарта в 200 мл затоплено мляко и оставете на топло място да шупне. В голяма купа пресейте брашното, добавете към него солта и бакпулвера и разбъркайте.
- Оформете кладенче в брашното и в него прибавете предварително разбитите с вилица яйца, смесени с топлото прясно мляко, киселото мляко, олиото и шупналата мая (закваската), омесете меко тесто. Намажете съда с много малко олио (просто да е мазен) и поставете оформеното на топка тесто.
- Завийте купата (винаги) със стреч фолио много добре (така не позволявате да влиза студен въздух в тестото) и върху него чиста памучна кърпа.
- За мекици и пици веднага след втасването на тестото ги пригответе без второ втасване
ИНФО
1. Най-подходящото брашно за пица е тип 500. Брашното винаги се пресява, в някои случаи може и по два пъти.
2. Използва се чиста питейна мека или трапезна минерална вода. Хлорираната трябва да се избягва!
3. Водата трябва да е хладка – температурата не бива да бъде повече от 30–35 градуса, защото маята се пресича и тестото не втасва.
4. Когато водата е по-малко, тестото се свива и е много трудно да се разточи в нужната форма. Тестото трябва да е лепкаво, за да може при разточване да поеме толкова брашно, колкото е необходимо. И ако все пак се случи така, че тестото се свива и не стои „мирно“ в тавата, разточеният кръг трябва да се намаже обилно с олио и от двете страни.
5. Маята трябва да е прясна. На 1 кг брашно се слагат не повече от 40 г. Ако се сложи прекалено много мая, краят на пицата остава бял, средата е много чуплива и пицата може да има горчив вкус.
6. Сухата инстантна мая се слага директно в брашното, размесва се с него и тогава се слагат останалите съставки. За 1 кг се използва 1 или 1/2 пакетче, но при всички случаи трябва да се прочете упътването на опаковката.
7. За соса се използват качествено доматено пюре или пресни сладки домати. Пиците се пекат в средата на фурната.
8. Фурната винаги е предварително сгорещена между 200 и 250–300 градуса.
9. Трябва да се избира кашкавал, който да се разтопява при печене, а не да става на конци.
10. По-добре е да се използват сухи подправки за поръсване върху кашкавала.
ОЩЕ
Тестото се покрива с домати или доматен сос. Добавките след това са обосновани от традиционната кухня или определен вкус. Класическата пица се пече в специална пещ (горяща с дърва), много бързо и при много висока температура (обичайно в нагрята до около 200 °C фурна, пече се за около 10 – 12 минути). В САЩ се прави „американска“ пица, с много по-дебела кора, изискваща по-дълго време за печене.
Видео 1
Видео 2