Червеният плаж – Китай

Червеният плаж се намира в делтата на река Liaohe, на около 30 километра югозападно от град Панджин в Китай. Плажът получава своето име от външния му вид, което се дължи на вид морски плевели, които процъфтяват в почвата със солеви алкали. Плевелите, които започват да растат през април или май, остават зелени през лятото.

През есента тази трева се превръща в пламтящо червено и плажът изглежда като покрит с безкраен червен килим, който създава рядък червен морски пейзаж. Повечето от Red Beach са природен резерват и са затворени за обществеността. Само малък, отдалечен, раздел е отворен за туристите.

От създаването през 1984 г. на Panjin City, Red Beach е разработен като еко-туристическа дестинация. Червеният плаж е дом на над 400 вида диви животни и е мястото на пребиваване за приблизително 250 вида птици, които мигрират ежегодно от Източна Азия до Австралия. Около 20 от тези видове птици са защитени. Птиците са привлечени от възможностите за гнездене на водната флора в района, както и от изобилието на риба, за да могат да се хранят.

Хората също са привлечени от кулинарното богатство на влажните зони, тъй като Panjin се радва на репутация като “земя на риба и ориз”. Локалните раци са деликатес, а местният къс зърно е с много високо качество. Всъщност този ориз стана официалният ориз на Зимните олимпийски игри в Пекин през 2008 г. Panjin се отличава и като една от малкото оризопроизводителни райони на Северен Китай, където пшеницата е по-господстваща, отколкото на юг.

Държавно защитена зона, туристите могат да ходят сред редките тръстики чрез специално инсталирани дървени пътеки, които се простират над деликатната екосистема.

 


Любопитни факти за нашата планета Земя

Земята е оазис в слънчевата ни система! Помислете само – колко уникална е нашата планета със своят спътник, наклон на оста, магнитно поле, атмосфера, разстояние до слънцето, кислород, вода и много друфи фактори, които позволяват да съществува жвиот на планетата. Предполага се, че бактериите са първите организми на Земята. Прародителят на съвременните бактерии е едноклетъчен микроорганизъм, представляващ първата форма на живот на Земята, появил се преди около 4 милиарда години. За близо три милиарда години всички организми са микроскопични, а бактериите и археите са доминантните форми на живот на планетата. Въпреки че съществуват бактериални фосили като строматолитите, липсата на отличителна морфология ги прави недостатъчни за изследване на ранната бактериална еволюция или определяне на появата на конкретен бактериален вид. Все пак генното секвениране може да се използва за реконструиране на бактериалната филогенеза, а тя показва че бактериите първи са се отделили от архея/еукариотния клон. Последният общ предшественик на бактериите и археите вероятно е бил термофил, живял преди около 2,5 – 3,2 милиарда години

 • Разстояние от земята до слънцето: 149,600,000 km
 • Полярна обиколка: 40 041,455 km
 • Площ: 510 065 284,702 km²
 • Обем: 1,0832×1012 km³
 • Маса: 5,9736×1024 kg
 • Екваториална обиколка: 40 075,004 km

Ротацията на Земята постепенно се забавя.
Това забавяне се случва почти неусетно при приблизително 17 милисекунди на сто години, въпреки че скоростта, с която се случва, не е напълно еднаква. Това води до удължаване на дните, но това се случва толкова бавно, че може да достигне 140 милиона години, преди продължителността на деня да се увеличи до 25 часа.

Най-голямата дълбочина е Марианска падина в Тихия океан− 11 022 м.

Най-големият океан на Земята е Тихият океанс площ 165 000 000 кв.км.

Земята има мощно магнитно поле.
Това явление се дължи на никел-желязната сърцевина на планетата, съчетана с бързото й въртене. Това поле предпазва Земята от влиянието на слънчевия вятър.

Атмосферата на Земята се състои от азот (78%) , кислород (21%) и аргон (0,9%). Газове като въглероден диоксид, диазотен оксид, метан и озон съставляват около 1/10 от 1 процент от атмосферата (по данни от 9 август 2013 г.).

Земята е единствената планета, която не е кръстена на бог.
Другите седем планети в нашата слънчева система са наименувани от римски богове или богини. Макар че в древни времена били наречени само Меркурий, Венера, Марс, Юпитер и Сатурн, тъй като те се виждали с невъоръжено око, римският метод за наименуване на планети е запазен след откриването на Уран и Нептун.

Най-големият континент на Земята е Азия – 44,58 млн.кв.км.

-70% от земната повърхност е покрита с вода. Останалите 30% са твърдата земя, която се издига над морското равнище. Водата е съсредоточена главно в океаните и другите големи водни басейни – 97,0% е солена морска вода. 2,4% се съдържа в ледниците, а 0,6% в реките и езерата. Това означава, че само 3% от водата е свежа и става за пиене. Съвремени машини с филтри могат да обработват солената вода към сладка.

Ако можете да отделите Земята в купища материал, ще получите – Желязо (32,1%) , кислород (30,1%) , силиций (15,1%) , магнезий (13 ,9%), сяра (2,9%), калций (1,5%), алуминий (1,4%) и следи от други елементи (1,2%).

Не е нужно 24 часа земята да се завърти по оста си. 

Средната температура на Земята е около 16,1 °C. Най-студеното място е Антарктида, където средните годишни температури са -57°C, а най-горещото – пустинята Сахара със стойности, надвишаващи +50°C. Най-горещото място, измерено в историята на метеорологичните изследвания, е било в Ел Азизия в Либия – 57.77 °C. Най-много е паднал термометърът в руската антарктическа база Восток. На 31 юли 1983 г. той е отчел стойности от -89.22°C.

Колко е горещо във вътрешността на планетите? Температурата на Земята се увеличава с около 36 градуса по Фаренхайт (20 градуса по Целзий) на всеки километър. Счита  се, че близо до центъра температурата е най-малко 7000 градуса по Фаренхайт (3870 градуса по Целзий).

1 Година на Земята не е 365 дни. Земята прави завой около Слънцето  за 365 дни. Но това не е точна цифра, а закръглена. Всъщност оборотът възниква в продължение на 365.2564 дни. Останалото след събирането на запетаята и когато е 24 часа, както трябва да бъде ден, след това поставете още един допълнителен ден в календара. Такова добавяне се случва на всеки 4 години, което обяснява съществуването на преходна година. Ето защо се подготвяме за един допълнителен ден през февруари всяка година, който се дели на 4 – 2004, 2008 и т.н. – освен ако не е делим до 100 (1900, 2100 и т.н.) … освен ако не е делим до 400 (1600, 2000 и т.н.).

 • година, деляща се на числото 4 без остатък, е високосна;
 • ако годината обаче също се дели без остатък на 100, то тя не е високосна;
 • но ако годината също се дели без остатък и на 400, то тя пак ще е високосна.

Затова години като 1984 и 2016 години са високосни, тъй като се делят на четири без остатък, докато 2003 или 2015 – не са. 1900 и 2100 също са кратни на четири, но освен това се делят без остатък и на 100, и затова не са високосни години. В същото време обаче 2000 година е високосна, тъй като тя се дели без остатък освен на 100, също и на 400. С добавянето на един ден на всеки четири години, средната година има 365,25 дни. Това обаче още причинява изместване на пролетното равноденствие на тропическата година, затова на всеки 100 години се пропуска една високосна година. Така средно аритметичната година става 365,24 дена. Това все още не е достатъчно точно, затова се добавя високосна година на всеки четири века, което довежда средната година до 365,2425 дни.

Както вероятно знаете, Земята има 1 луна (Луната). Но знаехте ли, че тя има два допълнителни астероида, заключени в ко-орбитални орбити със Земята? Те се наричат ​​3753 Cruithne и 2002 AA29.

Земята не е напълно кръгла; всъщност тя е геоид. Това просто означава, че заоблената форма е леко изпъкнала към екватора. И така, какво причинява тази форма на геоида? Това се случва единствено поради ротацията на Земята, която причинява издутината около екватора.

Къде се намира най-ниското място на сушата? Заливът на Мъртво море в Близкия изток е на около 1300 фута (400 метра) под морското равнище. Далеч назад е Бед уотър  (Лошата вода) в Дед вали (Долината на смъртта) в Калифорния, заемаща второто място със своите едва 282 фута (86 метра) под морското  равнище.

Земният наклон на оста е 23,45°. Ориентацията на оста се запазва една и съща в различните части на земната орбита – ефект, пораждащ земните сезони. Когато оста е наклонена в посока към Слънцето, в северното полукълбо е лято, защото получава повече светлина, отколкото южното. В обратния случай, когато оста е наклонена в посока, обратна на Слънцето, южното полукълбо получава повече светлина. Затова, когато в северното полукълбо е лято, в южното е зима и обратно.

Най-голямата студена пустиня на Земята се намира в Антарктида – континент с площ около 14 млн. кв. км.

Най-дълбокото езеро на Земята е езерото Байкал в Азия  – 1637 метра.

Най-големият безотточен басейн на Земята е Каспийско море – 371 000 кв. км.

Най-големият остров на Земята е Гренландия с площ 2,166 млн. кв.км.

Населението на Земята е над 7,5 млрд. души. Естествен прираст е 200 000 души на ден.

Очаква се Земята да е обитаема поне още 500 млн. години.

Най-голямата топла пустиня на Земята е Сахара в Африка – 9,2 млн кв. км.

Колко е горещо във вътрешността на планетите? Температурата на Земята се увеличава с около 36 градуса по Фаренхайт (20 градуса по Целзий) на всеки километър. Счита  се, че близо до центъра температурата е най-малко 7000 градуса по Фаренхайт (3870 градуса по Целзий).

Светлината от Слънцето стига до нас средно за 8 минути и 19 секунди. Може на пръв поглед да ни се струва доста, но като вземем предвид факта, че светлинните фотони (частици енергия) пътуват между 10 хиляди и 170 хиляди години от „зараждането“ си в центъра на Слънцето до повърхността му, то се оказва, че някакви си 8 минути хич не са чак толкова много.

Разстоянието от повърхността на Земята до центъра и е около 5955 км. По-голямата част от Земята е течна. Твърдата покривка на планетата е с дебелина само 41 мили (66 км) –  по-тънка от кората на ябълка, ако съпоставим размерите.


Други: Факти за луната … / Слънчевата система


За колко време се разлагат битовите отпадъци в природата?

Замърсители са онези вещества, които предизвикват отрицателни промени в природата и тя не може да ги включи изцяло в кръговрата на веществата – биологически и геологически и представляват заплаха за жизнената и производствена дейност на човека и животните.


Най-добрите нови коли за 2018г. – Галерия

Вижте едни от най-новите модели коли за 2018г. Най-продавани до юни: VW Роlо (161 157 и пoнижeниe oт 3,6% спрямо същия период през 2017 г) и Rеnаult Сlіо (160 952 продадени коли, увеличени +0,3% спрямо 2017 г.), coчaт дaннитe нa Fосuѕ2Моvе. В Eвpoпa зa пъpвитe пeт мeceцa нa гoдинaтa влизaт cъщo тaĸa мoдeлитe Fоrd Fіеѕtа (135 923), Nіѕѕаn Qаѕhqаі (132 087), Ѕkоdа Осtаvіа (125 468), VW Тіguаn (125 298), Fоrd Fосuѕ (116 987), Реugеоt 208 (112 998) и Сіtrоеn С3 (101 008).


Най-големите градове – по население

Статистика от 2015/2017 – Повече от половината от населението на света – 55% живее в градовете. До 2050 г. тази цифра се очаква да скочи до 68%, според Министерството на икономиката и социалните въпроси на Обединените нации (U.N.)


10. Beijing / Country: China / Population: 18.42 million


9. New York / Country: United States / Population: 18.65 million


8. Cairo / Country: Egypt / Population: 18.82 million


7. Kinki major metropolitan area (Osaka and Kyoto) / Country: Japan / Population: 19.3 million


6. Mumbai / Country: India / Population: 19.32 million


5. São Paulo / Country: Brazil / Population: 20.88 million


4. Mexico City / Country: Mexico / Population: 21.34 million


3. Shanghai / Country: China / Population: 23.48 million


2. Delhi / Country: India / Population: 25.87 million


1. Tokyo / Country: Japan / Population: 37.26 million

До 2030 г. светът вероятно ще има 43 мега-града с повече от 10 милиона жители, като повечето от тях ще се намират в развиващите се региони, според U.N.


Варене на яица – полезни съвети

Яйца влизат в състава на много кулинарни изделия. Факт е, че суровите яйца носят по-голям риск от хранителни отравяния. Това особено се отнася за яйцата от патици и гъски, които съдържат повече мазнини и често са носители на салмонелна инфекция.

Човек изяжда средно 255 яйца на година. За същия период една кокошка снася около 250 яйца

Какво е яйцето, ако е още с черупка?

 • Дали яйцето е сурово или не: ако е варено то се върти.
 • Дали е развалено: ако е развалено, потопено с черупката във вода, то изплува.

Варенето на яйца си е трудна задача, особено ако целта е черупките да не се напукат. Сложен е моментът, когато варим яйца за Великден и установим след като сме ги сварили, че всички са се напукали.

Разочарованието е най-вече в очите на децата, които с нетърпение чакат празника, за да се сборят и да хапнат подобаващо. Но за да не ни се случват такива непредвидени ситуации, е достатъчно да следваме няколко стъпки.

Преди да започнем да описваме как се варят яйца, ще кажем как не се варят. Не вадете яйцата от хладилника, точно преди да ги сварите. Ако го направите, гарантирано ще се счупят. Оставете ги да поемат от температурата в стаята и чак тогава преминете към варене.

Хубаво е яйцата да не са съвсем пресни като ги варите, защото в последствие половината белтък остава по черупката. Ако можете варете яйца, които са на около 3 дена.

Следващ важен въпрос е кога да сложим яйцата във водата. Някои източници ни препоръчват да го правим след като заври, но повечето съвети са свързани с поставянето на яйцата в още студената вода и чак тогава завирането им.

Започваме да нареждаме яйцата в тенджера – подберете си по-малка такава. Задължително се поставят на един ред, само по дъното.

Водата трябва да бъде долу-горе един пръст над яйцата.

Сложете 1 ч.л сол във водата, докато е още студена. Някои домакини слагат и супена лъжица оцет, за да „хване” боята ”и за стягане на черупката”, с която в последствие ще се боядисва. Това в случай, че варите яйца за Великден.

Слагате водата заедно с яйцата да заврат. След като са заврели, някои домакини намалят огъня, други го поддържат същия. Нашето предложение е да го намалите, ако досега не сте варили яйца.

След като заврат засичате време като зависи какви яйца искате да направите – твърдо сварени или рохки. Освен това времето зависи и от големината на яйцата. За да имате течен жълтък и твърд белтък, варете яйцата 4 минути. С една минута повече (5мин.) ако искате сърцевината на жълтъка да е рохкава. За твърдо сварени времето е 8+ минути.

Ориентировъчно време – виж снимката!

След като мине определеното време, отдръпвате яйцата от котлона и сложете тенджерата и яйцата под течаща вода за около минута.

После сложете яйцата в съд със студена вода, за да се охладят. Целта е да можете да ги държите в ръка.

Ако приготвяте яйцата за Великден, пропускайте охлаждането, тоест оставете ги за кратко в течаща вода, колкото да се спре процеса на варене. Не бива обаче яйцата да изстиват напълно, защото няма да могат да „хванат” хубаво от боичките.

И един съвет ако варите яйца за Великден и те са леко напукани – в случай, че напукването е малко и няма излят навън белтък, не се отказвайте от яйцето. Когато леко изстине, пукнатината почти няма да личи, а след като го боядисате изобщо няма да се вижда


Любопитно

Канадски учени публикуваха изследване, направено сред 1200 пациента, със средна възраст от 61 г., според което се предполага, че изграждането на каротидната плака – вещество, което запушва кръвоносните съдове и е свързано със сърдечно-съдови заболявания, е по-голяма при хората, които ядат най-малко две яйца на седмица. Изследователите смятат, че причината за това е яйченият жълтък.

По колко яйца трябва да ядем на ден?

Британците са известни с любовта си към варените яйца и няма английска закуска без яйца. Те изяждат почти 30 милиона яйца на ден. Но трябва ли да намалят консумацията на яйца, за да се предпазят от сърдечни болести?

Преди няколко години, Брус Грифин, професор по хранене в Университета в Съри след направени над 30 проучвания установява, че яйцата не влияят върху нивото на холестерола.

Освен това, здравните специалисти казват, че можем да ядем толкова яйца, колкото ни харесва, ако те формират част от една здравословна диета. Няма горна граница, освен ако не сте наследили висок холестерол.

Предпазват ли яйца сърцето?

Изследване на американски вестник по клинично хранене твърди, че яйцата помагат за поддържане на здравословните нива на кръвното налягане. А миналата година учените от университета в Алберта са открили, че жълтъците съдържат две важни аминокиселини, триптофан и тирозин. Оттук следва, че два сурови жълтъка съдържат почти два пъти повече антиоксиданти от една ябълка. Така че няма значение как хапвате яйца – пържени или варени – те намаляват антиоксидантите наполовина.

Инфо: Wikipedia / Gotvach.bg / inews.bg