Панирана свинска пържола с кисело мляко

  • 300гр. Свински врат, бут или филе (нарязано на тънки пържоли около 1см.)
  • чубрица за овкусяване
  • За соса:
  • 300гр. кисело мляко 3%
  • 4 Скилидки чесън (ситно нарязан или настърган)
  • сол и черен пипер на вкус
  • 1/3 връзка – магданоз (ситно)
  • Панировка:
  • Брашно
  • Галета
  • 2бр. Яица (разбити)

  1. Нарязаните пържоли – начуквате на тънко и овкусявате с чубрица от двете страни
  2. Овалвате пържолите в брашно > яица > галета и пържите в предварително загрят тиган с около 2 пръста олио.
  3. Нарязвате чесъна и магданоза на много ситно. Прибавяте ги към киселото мляко + малко сол и черен пипер и разбърквате. Оставете сместа за около 1-2 часа в хладилник да се овкуси по-добре!
  4. Нарежете пържолата на хапки и топете в соса!
  5. Сервирайте с гарнитура по избор.

Пържени чушки с кисело мляко – свежо!

 

  • 15 чушки (може и различни видове)
  • 500гр. кисело мляко 3%+
  • 3-4 Скилидки чесън (ситно нарязан или настърган)
  • сол и черен пипер на вкус
  • олио
  • Други:  добавете още продукти по желание!
  • 1с.л. олио
  • 200гр. натрошено сирене
  • магданоз или копър ситно

  1. Изпържете чушките за около 10мин. и ги обелете
  2. В купа смесете киселото мляко с чесъна и подправките и разбъркайте добре
  3. Добавете киселото мляко към чушките!

Подобни: 2 салати с тиквички>>


Чили сос от Punakha, Бутан

  • 1 глава червен лук (много тънки полумесеци)
  • 10гр. джинджър – ситно
  • 1 домат – печен (люспите се премахват), в истинската рецепта е с ”Tamarillo” оранжев домат(между манго и домат). – начупен
  • 1 ч.л. сечуански пипер
  • 4-5 с. л. сухо чили
  • 50гр. натрошено сирене (Котидж сирене) или обикновенно
  • 40гр. вода
  • 20гр. олио
  • Щипка сол

  • Смесвате всички съставки и разбърквате добре
  • Оставете за няколко часа да се овкуси


Чили олио – Yunnan, China

  • 1 чаша Сухо чили – люспи
  • 30-50 гр. сусам бял
  • 1 и 1/2 чаша Олио
  • 20гр. Джинджър -пресен (едро)
  • 1-2 звездички Анасон
  • 1 с.л. Сечуански пипер

  1. Загрявате олиото в тигана – сложете джинджъра, сечуанския пипер и анасдона
  2. Запържвате за около минута
  3. Отстранявате ги с цетка, от олиото!
  4. Оставате олиото леко да истине – да не е прекалено горещо, и го изсипвате върху сухото чили и сусама
  5. Сместа започва да кипи, изсипете цялото олио и бъркайте добре! Оставете го за 1 нощ да се овкуси добре!
  6. Джиндъра и Анасона не са задължителни, но пускат хубав аромат на олиото! Сусама също не е задължителен за тези които не го харесват но всички съставки са за аромат и по оригинална рецепта.


Сечуанският пипер, известен още като китайски кориандър, е често използвана подправка в китайската, тибетската, непалската и индийската кухня, който се добива от два вида на японския пипер род Zanthoxylum – Z. simulans и Z. bungeanum.Ботаническото наименование идва от гръцкото xylon xanthon (ξανθὸν ξύλον), което означава „русо дърво“ поради ярко оцветената беловина на няколкото вида. Родът японски пипер принадлежи към седефчевото семейство и въпреки името си не е неразривно свързан нито с черния пипер, нито с лютия червен пипер.

Джинджър е билка, която произхожда от Китай а след разпространява до Индия, югоизточна Азия, Африка, Западна и Карибите. Джинджифилът е с високо съдържание на калий, необходим за сърдечната функция, както и с високо съдържание на манган и минерали, които изграждат устойчивост към болести.  Той предпазва лигавицата на сърцето и кръвоносната система, намалява високото кръвно налягане, а също така намалява и нивата на вредния холестерол в организма на човека.

Анасонът (Pimpinella anisum) е едногодишно тревисто културно растение с изправено цилиндрично стъбло. Долните листаса закръглени, сърцевидни, едро назъбени, с дълги дръжки. Средните са плитко триделни. Горните са сложни — двойно до тройно перести, нарязани, почти приседнали. Цветовете са бели, дребни, разположени в 8-12 лъчни сенници. Тичинките са 5. Плодчетата са с яйцевидна или с крушовидна форма, покрити с власинки. Анасонът е от семейството на целината и магданоза — Сенникоцветни (Apiaceae). Листата му се използват за подправяне на салати, а семената – в сладкарството. Вкусът му е сладникав, има приятен аромат. Семето съдържа главно тлъсто масло и белтъци и затова няма аромат. Етеричното масло и анетолът се употребяват предимно за приготовяне на напитки, най-вече ликьори.Капнато върху хартия, етеричното масло прогонва насекомите.


Невероятна китайска храна – Видео – Mark Wiens

Китайската кухня широко се смята за една от най-богатите и разнообразни  кухни  и  наследства в света. Тя произлиза от различни райони на Китай и е разпространена широко в много други части на света – от Източна Азия до Северна Америка, Австралазия и Европа.

Mark Wiens прави голяма разходка – по улиците на китай и ни показва тяхната храна – 4 части общо 2часа видео!


ЧАСТ 1


ЧАСТ 2


ЧАСТ 3


ЧАСТ 4


Вижте още много интересни храни от цял сват с Mark Wiens в неговия YouTube канал тук>>


Дюнер на BBQ – домашен

Обща приблизителна цена 10лв. (6$) / средни: 4бр. х 2.50лв. (1.5$) / голями: 3бр. х 3.30лв. (2$)

Български цени за 2018г


  • 4 питки за дюнер (арабски хляб и др.) – средни или 3 големи.

Пълнеж:

  • 400г. свински врат (или пилешка пържола без кожа)
  • 1-2 домата
  • 1/2 връка магданоз
  • 2 глави лук
  • 300-400гр. пържени картофки (предварително готови) – по желание

За соса:

  • ½ пакетче крема сирене (може и обикновенно околко 100гр. – натрошено)
  • 200гр. кисело мляко
  • 1 лимонов сок
  • щипка чесън на прах
  • щипка лют пипер (по желание)
  • 1.ч.л. лимонена кора
  • 1/2 връзка Магданоза (ситно)
  • сол

  1. Нарежете месото на пържоли (около 2см дебелина), овкусете ги с BBQ микс, олио или зехтин. Изпечете ги на барбекю (или скара, тиган, фурна…)
  2. Изпечете лука на шайби (около 1см) – става по вкусен! или го оставете суров, но нарязан на тънки полумесеци.
  3. Доматите нарежете на шайби, кубчета или лодки.
  4. Затоплете арабските питки на барбекюто. Намажете ги със соса.
  5. Сложете върху питките нарязаното на тънки парчета месо + картофките, доматите и лука
  6. Добавяте още продукти като: краставички – пресни или кисели, зеле, маруля и други по желание!
  7. Завийте дюнерите.

Направете си сами тесто за дюнер виж рецептата >>