Яхния – Леща с пушено месо

  • 800г. Леща
  • 300-400гр. Пушено месо (видове: Пушено филе, Врат и др. / Пушени Ребра)
  • 2-стръка праз лук
  • 1 домат – настърган
  • 20мл. Олио
  • Сол / Черен пипер / Чубрица / Червен пипер –  на вкус
  • 1-2 с.л. брашно
  • Вода
  • 1/2 магданоз връзка

  • Лещата се измива и поставя да ври
  • След около 5мин. пушеното месо се добавя към лещата  (начупено с ръце на пърчета).
  • След готовност се оставя част от водата и се прави запръжка.

Запръжка:

  • Задушава се нарязаният на ситно праз лук в мазнината и се добавя настъргания домат.
  • Прибавят се подправките и се дозапържва за няколко секунди
  • Запръжката се добавя към ястието и разбърква добре
  • Прибавете 1 или 2 супени лъжици брашно, размито в малко вода – към ястието на струя, като бъркате постоянно.
  • Прибавете нарязания магданоз и разбъркайте

По желание може да добавите към рецептата в запържения праз : Настърган на едро морков, и 3-4 сплескани скилидки чесън!


Най-добрите ”FPS” екшън игри за смартфон

Игрите за стрелци от първо лице (First person shooters – FPS) са сред най-популярните жанрове сред геймърите. Ние сме избрали най-добрите за смартфон до 2018г.


Modern Combat 5: Blackout   iOS / Android

Dead Trigger 2   iOS / Android

Unkilled   iOS / Android

Guns of Boom   iOS / Android

N.O.V.A. Legacy   iOS / Android

Frontline Commando 2   iOS / Android

Critical Ops (C-Ops)    iOS / Android

Deus Ex: The Fall   iOS / Android

Shadowgun: DeadZone   iOS / Android

Max Payne Mobile   iOS / Android

Neon Shadow  iOS / Android

Dead Effect 2   iOS / Android

 Into the Dead 2   iOS / Android

Blitz Brigade  iOS / Android

Hitman: Sniper   iOS / Android

Island Delta    iOS / Android

Modern Strike Online  iOS / Android

Sniper Fury    iOS / Android

PUBG MOBILE    iOS / Android

Bullet Force   iOS / Android

Standoff 2    iOS / Android


Храни с дълъг срок на годност + съхранение

Търсите храни с най-добър срок на годност за оцеляване?

Знаете ли, че! Някои –  сушени, замразени и консервирани храни издържат до 15години, при правилно съхранение!


  1. Мед – Медът няма срок на годност. Той може да промени цвета си и да кристализира, но ще остане безопасен за консумация. Ако искате да върнете течната му форма, просто поставете буркана с мед в топла вода и разбърквайте, докато кристалите се разтворят.
  2. Ориз – Дори и се натрупа плашещо дебел слой прах върху буркана, кутията или опаковката с ориз, съдържанието вътре ще се запази също толкова добро, колкото в деня, в който сте го купили. Това важи за почти всички видове ориз, с изключение на кафявия – той гранясва. Само не забравяйте, че трябва да съхранявате ориза в добре затворени контейнери.
  3. Бял оцет – Можете да си купите огромно количество бял оцет на промоция, без да се притеснявате кога ще го използвате. Той никога няма да се развали.
  4. Сол – Без знамение какъв вид сол използвате, тя ще остане свежа за неопределен период от време в кухнята ви.
  5. Захар – Предизвикателството при захарта е не да бъде запазена свежа, а да я спасим от превръщането й в твърда като камък буца. Захарта никога не се разваля, защото не поддържа растежа на бактериите. Просто се уверете, че я съхранявате в херметически затворени контейнери, които я пазят от влага.
  6. Сушен боб – Той не губи хранителната си стойност, така че срокът му на годност се класифицира като неопределен.
  7. Соев сос – Той има потенциал да бъде годен за консумация 3 години, а в случай, че шишето не е отваряно, още по-дълго. Колко дълго ще продължи, зависи от вида соев сос и температурата, при която се съхранява, след като бъде отворен.
  8. Черен шоколад – Млякото в шоколада намалява срока му на годност. Това не се отнася за черния, въпреки че той невинаги изглежда добре на външен вид, след като мине повече време. Това става, ако не се съхранява при постоянна температура, мазнината може да се издигне до повърхността, оставяйки цвят, който изглежда като плесен. Ако се съхранява при постоянна температура, шоколадът може да стои две или повече години
  9. Царевично нишесте – тази храна има неограничен живот, но трябва да я съхранявате на хладно място и добре затворена.
  10. Кленов сироп  – Въпреки, че у нас не се използва толкова често, ако го имате в дома си е добре да знаете, че няма срок на годност.
  11. Суха царевица – Тя е много издръжлива (съхранява се на сухо място). Знаете ли, че царевицата е зеленчук, когато е прясна, но когато се изсуши, се счита за зърно!
  12. Сушени, опушени, замразени и консервирани меса. – Месото е най-добрият източник на протеини. Когато месото е консервирано в буркани (или консерви) издържа с години. Съхранява се в хладни помещения като мазета. Много важен момент при замразяването на месото е бързото му слагане на ниска температура. Така образуваните в него кристали ще бъдат по-малко и разрушенията в мускулната тъкан не са големи. Срокът на годност на изделията от месо зависи от начина, по който те са приготвени – чрез варене, опушване, печене, мелене, сушене и други. Хубаво е преди да се постави във фризер прясното месо да се разопакова от опаковката си и да се постави в торбички за фризер. Обработените меса могат да престояват много по-малко време във фризера. Шунката, беконът, кренвирши и пушени колбаси, сухи колбаси и сурово пушени колбаси могат да издържат  до няколко месеца. Съвет: Използвайте вакум машинка за удължаване на срока.
  13. Бобови растения (леща и грах). Лещите са поддържали човека от библейско време и имат
    почти неопределен срок на съхранение! Те са отличен източник на фибри! Грахът има само 4-5 годишен срок на съхранение и можете да увеличите срок на годност до 25-годишна възраст или повече чрез опаковане във вакум торбичка (вид фолио).
  14. Макаронени изделия – Италианците отдавна са съхранили сушените макаронени изделия – знаете ли, че тестените изделия имат наследство, датиращо от стотици години от години на китайците и вероятно отвъд Йерусалим!
  15. Сушени плодове, като стафиди, кайсии, ябълки и други. Сухите плодове винаги са добри за складиране за разнообразие.
  16. Сушени зеленчуци
  17. Олио Най-добрата температура за съхраняване на олио е от 5 до 20 градуса. Олиото трябва да се пази от контакт с вода и с метал, за да се съхрани по-дълго време. Срокът му на годност е 1 година от датата на производство. След отваряне на опаковката трябва да се съхранява на сухо, хладно и тъмно място.

Консервирани храни. Консервираните храни обикновено имат три години срок на годност, в зависимост от това къде в цикъла сте закупили продукта. Освен отпечатаната дата,  консервираните храни могат да продължат да бъдат годни за консумация, но производителят не гарантира качеството.

Виж още теми: Замразяване на продукти


10 интересни игри за iOS и Android

Dungeon Hunter Champions –  iOS / Android

Star Wars™: Galaxy of Heroes –  iOS / Android

Cooking madness – a Chef’s restaurant games –  iOS / Android

PUBG Mobile –  iOS / Android

Hero Academy 2 –  iOS / Android

Dream League Soccer 2018 –  iOS / Android

Coin Master –  iOS / Android

Bowmasters –  iOS / Android

Hill Climb Racing 2 –  iOS / Android

Super Mario Run –  iOS / Android


Виж още:   Топ игри за 2017   /   5 свежи игри


Tokyo skytree и Sky Restaurant 634 Musashi

Sky Restaurant 634 (Musashi) е изискан ресторант на 345 метра над земята, на първата палуба за наблюдение на Токио Skytree. Токио Skytree в момента е третата най-високата структура в света. Това е най-високата кула на Япония и се гордее с двете най-високи палуби за наблюдение в Япония. Ако това не е достатъчно, можете да се насладите на луксозно ястие с невероятен изглед към Токио и за един хубав ден на планината Фуджи.

Защо името? Токио Skytree е точно 634 метра височина. Според статия в The Japan Times, районът, в който се намира Токио Skytree, някога е бил известен като Musashi, а сричките на името съвпадат с номера 6 (mu) 3 (sa) 4 (shi).

Ресторант Sky 634 е отворен за обяд и вечеря. Обяда е около 4500 йени на човек (34,49 Euro), вечерите илизат тройно в повече и зависи какво поръчвате.

Какъв стил на хранене предлага ресторант Sky 634? Те го наричат ​​”Токийска кухня”, която по същество е френски / японски синтез, и това е отлично.

Менюто се променя, но това, което е последователно, е, че има два варианта: Iki (4,500 йени за обяд, плюс данък и такса за обслужване) и Miyabi (6,000 йени за обяд, плюс данък и такса за обслужване). Напитките не са включени в цената като – $ 8 за малка чаша сок от ананас.

Аз : Бих ли препоръчал обяд в ресторант Sky 634? Поставете го по този начин: ако класирах този ресторант, сигурно ще трябва да му дам шест звезди от пет. Сервираха едни от най-добрите храни, които някога съм ял. Услугата беше изключителна – усилията, които полагаха, за да се гарантира, че храната отговаря на моите хранителни изисквания, беше много впечатляваща. Гледката беше спираща дъха. На 4 950 до 6 600 йени (включително данъци) на човек, това не е евтин обяд, но беше страхотно. Това беше повече, отколкото бихме похарчили, но като веднъж наистина се радвахме. Еквивалентната храна по време на вечеря струва 13 200 до 16 500 йени (включително данък) на човек, така че това го поставя в перспектива.

Забележка: Докато децата са добре дошли на обяд (и имат детско меню за 2750 йени, включително данък), те не позволяват на деца под (12 години) за вечеря. В друга част на ”уебсайта” се казва, че не позволяват на деца под 6-годишна възраст за обяд, така че ако мислите, че може да заведете и децата, трябва първо да оточните това.

Кулата е основното място за телевизионно и радиопредаване за района на Канто; по-старата Токио кула вече не предоставя пълно покритие на цифрово наземно телевизионно излъчване, защото е заобиколено от високи сгради. “Skytree” бе завършен на “The Leap Day”, 29 февруари 2012 г., като бе отворена за обществеността на 22 май 2012г. Кулата е централната част на голямо търговско развитие, финансирано от железопътната компания Тобу и група от шестима наземни телевизии, оглавявани от NHK. Влаковете спират в съседната станция Skytree на Токио и в близост до гара Oshiage. Комплексът е на 7 километра (4,3 мили) североизточно от станция Токио.

Кулата има сеизмична защита, включително централен вал, изработен от стоманобетон. Основната вътрешна колона е прикрепена към външната структура на кулата за първите 125 метра. Според дизайнерите амортисьорите могат да погълнат 50% от енергията от земетресение.

 


Соев сос – Вековна традиция и Kikkoman

“Соевият сос е една от най-популярните и разпространени течни подправки в света. Повечето хора у нас свързват соевия сос с Китай и китайската кухня, но един от най-добрите сосове се приготвя вече три столетия в Страната на изгряващото слънце по древна японска рецепта. Естествено приготвеният соев сос Kikkoman не съдържа никакви изкуствени оцветители, консерванти или подобрители на вкуса и се произвежда от четири естествени съставки: соеви зърна, пшеница, вода и сол. Колкото и странно да звучи, този соев сос се получава чрез ферментация, която продължава шест месеца, а през това време се развиват около 300 различни аромата и дори малко алкохол! Точно тук се крие причината за уникалния вкус на естествено ферментиралия соев сос Kikkoman.“

Като всяка истинска история, и тук всичко започнало в дълбока древност. Преди около 2500 години в Китай будистки монаси приготвяли соев сос, тъй като религията им не позволявала да ядат месо или сосове, приготвени от месо. Рецептата на този соев сос била пренесенa в Япония към VI век от група монаси и много скоро той се превърнал в изключително популярна подправка за японците, тъй като придавал приятен вкус на не особено богатата по онова време оризова кухня. Установено било също, че соевият сос може да се използва за съхранение на храната. По-късно, през ХVI век, японците прибавили към оригиналната китайска рецепта (приготвяна изключително и само на основата на соевите кълнове) пшеница, което значително подобрило вкусовите качества на соса. Това поставило началото на японската рецепта за соев сос, а през ХVII век, когато фамилиите Моджи и Таканаши започват производство на соев сос в град Нода, се ражда и компанията Kikkoman.

Идеалното разположение на брега на река Едо предлагало лесен достъп до суровините, а също и бърз транспорт на доставките до разрастващия се град Едо, днешния Токио. С годините хармоничният вкус и аромат на соевия сос Kikkoman, получен чрез естествена ферментация, му завоюва официалното място на масата на шогуна и в къщите на японския император.

В наши дни името на Kikkoman повече от всякога се свързва с естествено ферментиралия соев сос с най-високо качество, а в основата на компанията е заложена цяла една философия. Името съвсем не е избрано случайно, тъй като kikko на японски означава черупка на костенурка, а man e числото 10 000. Според една японска легенда костенурките живеят 10 000 години и поради тази причина те са символ на щастие, богатство и дълъг живот. Тези елементи са отразени и в логото на Kikkoman: шестостен, символизиращ черупка от костенурка, в който се вижда японският йероглиф за числото 10 000. Логото на Kikkoman обединява традицията и съвременните ценности, тъй като вкусът и ароматът винаги са били и ще бъдат ключ към успеха. Въпреки че и днес соевият сос се произвежда във фабриката в Нода, Kikkoman отдавна е напуснал пределите на Япония и се произвежда по оригиналната рецепта в САЩ, Сингапур, Китай, Тайван, а от 1997 г. и в Холандия за европейския пазар.

Това, което отличава соевия сос Kikkoman, е естественият процес на приготвяне, който е неизменен от ХVII век насам. Отначало се смесват равни количества соеви зърна и пшеница, а след това се прибавят специално отгледани дрожди и разтвор от вода и сол. Така приготвената смес мороми се оставя да ферментира в продължение на шест месеца.

По време на ферментацията от соевите белтъчини се отделят аминокиселини, които придават типичния цвят на соевия сос; пшеничената скорбяла се превръща в захар, а тя – в алкохол. Всички тези съставки определят типичните за естествено приготвения соев сос Kikkoman цвят, вкус и аромат, които го отличават от произведените по химически път сосове. Японският соев сос шойу представлява изтънчена подправка, която е подходяща не само за ястия от азиатската кухня. Готвачи от цял свят оценяват деликатния аромат на сосовете Kikkoman в съчетание с тяхната национална кухня. Интересно е, че естествено приготвеният соев сос подчертава типичния вкус на много европейски ястия и се съчетава отлично с месо, пилешко, риба, морски дарове, тестени изделия, зеленчуци и салати.

Кулинарните ценители лесно ще открият разликата между произведения чрез естествена ферментация соев сос и този, получен по химически път (по-голямата част от който се прави в Китай чрез доста по-кратък процес от този при японския соев сос). При последния към основните съставки се добавя оцветител с карамелен цвят, за да се постигне типичният тъмен цвят. Този сос има плодов аромат и фин, деликатен вкус, но му липсва богатият, изпълващ вкус на японския соев сос. Разликата между двата вида сос е очевидна: естествено ферментиралият соев сос притежава възхитителен мек вкус и богат аромат, докато произведеният по химически път има остър, натрапчив вкус и изразен химически аромат. Дори и днес соевият сос за двореца на императора се произвежда чрез дълъг ръчен процес, а и българските любители на изтънчения вкус могат вече да се насладят на японската вековна традиция Kikkoman.

Още история и рецепти на Kikkoman в PDF формат

kikkoman_KNIJKA