0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5 (0 гласа, средна оценка: 0,00 от максимална 5)
Трябва да сте регистрирани за да оцените
Loading...

Чили олио – Yunnan, China

  • 1 чаша Сухо чили – люспи
  • 30-50 гр. сусам бял
  • 1 и 1/2 чаша Олио
  • 20гр. Джинджър -пресен (едро)
  • 1-2 звездички Анасон
  • 1 с.л. Сечуански пипер

  1. Загрявате олиото в тигана – сложете джинджъра, сечуанския пипер и анасдона
  2. Запържвате за около минута
  3. Отстранявате ги с цетка, от олиото!
  4. Оставате олиото леко да истине – да не е прекалено горещо, и го изсипвате върху сухото чили и сусама
  5. Сместа започва да кипи, изсипете цялото олио и бъркайте добре! Оставете го за 1 нощ да се овкуси добре!
  6. Джиндъра и Анасона не са задължителни, но пускат хубав аромат на олиото! Сусама също не е задължителен за тези които не го харесват но всички съставки са за аромат и по оригинална рецепта.


Сечуанският пипер, известен още като китайски кориандър, е често използвана подправка в китайската, тибетската, непалската и индийската кухня, който се добива от два вида на японския пипер род Zanthoxylum – Z. simulans и Z. bungeanum.Ботаническото наименование идва от гръцкото xylon xanthon (ξανθὸν ξύλον), което означава „русо дърво“ поради ярко оцветената беловина на няколкото вида. Родът японски пипер принадлежи към седефчевото семейство и въпреки името си не е неразривно свързан нито с черния пипер, нито с лютия червен пипер.

Джинджър е билка, която произхожда от Китай а след разпространява до Индия, югоизточна Азия, Африка, Западна и Карибите. Джинджифилът е с високо съдържание на калий, необходим за сърдечната функция, както и с високо съдържание на манган и минерали, които изграждат устойчивост към болести.  Той предпазва лигавицата на сърцето и кръвоносната система, намалява високото кръвно налягане, а също така намалява и нивата на вредния холестерол в организма на човека.

Анасонът (Pimpinella anisum) е едногодишно тревисто културно растение с изправено цилиндрично стъбло. Долните листаса закръглени, сърцевидни, едро назъбени, с дълги дръжки. Средните са плитко триделни. Горните са сложни — двойно до тройно перести, нарязани, почти приседнали. Цветовете са бели, дребни, разположени в 8-12 лъчни сенници. Тичинките са 5. Плодчетата са с яйцевидна или с крушовидна форма, покрити с власинки. Анасонът е от семейството на целината и магданоза — Сенникоцветни (Apiaceae). Листата му се използват за подправяне на салати, а семената – в сладкарството. Вкусът му е сладникав, има приятен аромат. Семето съдържа главно тлъсто масло и белтъци и затова няма аромат. Етеричното масло и анетолът се употребяват предимно за приготовяне на напитки, най-вече ликьори.Капнато върху хартия, етеричното масло прогонва насекомите.

Сподели