0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5 (0 гласа, средна оценка: 0,00 от максимална 5)
Трябва да сте регистрирани за да оцените
Loading...

Агнешко на фурна – Крехко и вкусно

Рецепта за крехко агнешко на фурна и бонус рецепта – марината за агнешко

  • 4-6кг.  Агнешко 
  • 100мл. Олио или Зехтин
  • 2 с.л. Червен пипер (не лют)
  • 1 с.л. Черен пипер
  • 1 с.л Сол
  • За тавата: 350мл. бира по избор + вода (2-3 пръста – височина)
  • Масло 250 – краве добавя се върхо месото

  1. Всички подправки (сол,черен и червен пипер) се смесват добре в купа с олиото и се разбъркват
  2. Цялото агнешко се намазва добре от всички страни с олиото и подправките
  3. Агнешкото се слага в тава с бира и вода – върху него слагате масло разпределено на парчета.
  4. Покрива се с фолио и се пече на 180градуса около 2часа.
  5. Важно: Поливайте или обръщайте агнешкото от време на време в тавата. И гледайте да не остава без вода, ако намалее долейте. Преди да го извадите от фурната се обедете, че е добре изпечено!

Как да приготвим крехко агнешко?

Агнешкото месо е сухо, затова е добре да се маринова поне няколко часа. Ако печете цяло парче агнешко – набодете го на няколко места и пъхнете вътре бучки краве масло, след което го намажете и цялото отвън. При печенето специалистите съветват в началото фурната да е максимално загрята за да запечатите месото за около 20-30 минути, а после да намалите на около 150 градуса и да продължите готвенето на бавен огън. При по-малки парчета запечатването можете да направитте на тиган от всяка страна. Целта на тази операция е месото да хване „коричка“ и да не изтечат соковете му. Цяло парче агнешко става най-сочно, ако го печете покрито с алуминиево фолио, за да се задуши добре в сосовете си и ароматите, които сте добавили. Добре е от време на време поливата месото със соса от печенето.

Коя е най-подходящата марината за агнешко месо? При агнешкото месо отлична работа вършат киселите маринати – с оцет, лимонов сок, вино, кисело мляко. В такив марината на агнешкото му е достатъчно да престои 2-3 часа.

Месото става крехко ако постои една вечер в олио, чесън и подправки на вкус.

Ако искате да неутрализирате силния аромат на агнешкото, оставете го за няколко часа в марината от зехтин, лимонов сок и подправки.


Марината за агнешко месо

  • 600мл. вода
  • 250мл. оцет
  • 600мл. бяло вино
  • 1 връзка пресен джоджен
  • 1 връзка магданоз
  • 3 стръка девисил
  • 5бр. дафинов лист

Слагате всички съставки да кипнат заедно. Отавяте маринатата да се охлади напъло преди да сложите агнешкото. Накиснете агнешкото месо за поне 3-4 часа в марината. След това отцеждате и приготвяте по избраната от Вас рецепта.


Подправки за агнешко месо 

Агнешкото има много специфичен и невероятен вкус. То има приятен аромат (за тези, които харесват агнешко, разбира се) и не се нуждае от много подправки. Може да се овкусява както със сушени, така и с пресни подправки. Подходящи за подправянето му са: джоджен, мащерка,  майорана, кимион, кориандър, лимонови кори, риган. Добре му отиват и девисил, розмарин, магданоз, черен пипер и стрит карамфил.

Чудесно ястие ще се получи и в комбинация с лук, чесън, гъби и горчица. Можете да използвате мед за глазура и за да се обогати вкуса и аромата на печеното агнешко.

Сподели