0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5 (0 гласа, средна оценка: 0,00 от максимална 5)
Трябва да сте регистрирани за да оцените
Loading...

Сладко-Кисели сосове и Панировки

Целта на многобройните видове рецепти, е да разберете основата на сладкокиселия сос и ако решите да импровизирате в свой собствен сос.

Един съвет! Може без да панирате месото! Само го оваляйте в малко брашно и запържите след което прибавите соса – получава се много добре и става крехко.


Сладко-Кисел от Monte.bg

  • 100гр. Кетчуп Хайнц
  • 100гр. Оцет
  • 70гр. Кафява захар
  • 1 с.л. Унисос
  • 10гр. Сок от портокал
  • 5гр. Сок от Лайм
  • 1 с.л. Нишесте
  • Сложете всички съставки (без нишестето) в тигана и върнете на огъня, където да загреете соса. Когато заври прибавете и (разтвореното нишесте в малко вода) и разбъркайте, сосът ще се сгъсти.
  • Може да поставоте, част от соса в Уок – загрявате леко и овалвате панираните хапки

Сладко-Кисел 1

  • 200г. кафява/ бяла захар
  • 200мл. оризов оцет (може и ябълков)
  • 1 ч.л. Доматено пюре
  • 1 1/2 с.л. царевично нишесте, разтворено в малко вода
  • 1 ч.л. сос от стриди – по желание
  • Сложете всички съставки (без нишестето) в тигана и върнете на огъня, където да загреете соса. Когато заври прибавете и (разтвореното нишесте в малко вода) и разбъркайте, сосът ще се сгъсти. Коригирайте вкусово – с повече подправки, сложете сол, ако е необходимо

Сладко-Кисел 2

  • 1/3 чаша ябълков или орозив оцет (за препоръчване е оризовият)
  • 4 с.л. кафява захар
  • 1 с.л. кетчуп
  • 1 ч.л. соев сос
  • 2 ч.л. царевично нишесте
  • 4 ч.л. вода
  • Смесете оцета, кафявата захар, кетчупа и соевия сос заедно в съд, сложете на котлона и оставете за кипне. Смесете царевичното нишесте и водата. Сложете към останалите продукти. Гответе, разбърквайки, докато се сгъсти.

Сладко-Кисел 3

  • 150 мл винен оцет
  • 200г захар
  • 100 мл кетчуп
  • 1 с.л. сол
  • обикновено нишесте (или 2 с.л. брашно)
  • Излейте оцета в дълбок тиган или друг подходящ съд и го загрейте на котлона. След това прибавете захарта и бъркайте, докато се разтвори. След това добавете солта и кетчупа, като бъркате отново, докато всичко се разтвори. Накрая прибавете нишестето, което спокойно може да заместите с брашно, тъй като целта му е да сгъсти соса. За да избегнете образуването на буци, смесете брашното с малко вода преди да го прибавите към соса. Продължете с бъркането, докато сосът заври, след което го махнете от котлона.

Сладко-Кисел 4

  • 200г. захар
  • 200мл. ябълков оцет
  • 80г кетчуп
  • 60г. доматено пюре
  • 15г. царевично нишесте
  • Оцет се кипва със захарта и се прибавят кетчупа и доматеното пюре. Вари се 15 минути. Накрая се слага нишестето, разтворено в малко вода.

Сладко-Кисел 5

  • 1 1/2 ч.л. Царевично брашно
  • 3с.л. Оцет
  • 2с.л. Кафява захар
  • 3с.л. Сок от ананас
  • 2с.л. Доматен сок
  • 2с.л. соев сос
  • Всички продукти се смесват и разбъркват добре: варът 6-7мин. на слаб огън

Сладко-Кисел 6

  • 2 с. л. пудра захар
  • 1 с. л. соев сос
  • 2 с. л. винен оцет
  • 1 ½ с. л. доматено пюре
  • 2 с. л. портокалов сок
  • В купа смесете захар, соев сос, оцет, доматеното пюре и портокаловия сок. Оставете да покъкри 8-10мин на слаб огън като бъркате от време на време.

Сладко-Кисел 7

  • 4 с.л. мед
  • 4 пълни с.л. кетчуп
  • 2 с.л. соев сос
  • 4 с.л. винен /ябълков – оцет
  • Наливаме соев сос, оцет, добавяме кетчуп и мед. Оставяме сместа да се вари 1-2мин.

Сладко-Кисел 8

  • 4 с.л. Доматено пюре
  • 2 ч.л. Сливово вино
  • 1 ч.л. Захар
  • 2 ч.л. Соев сос
  • 1 ч.л. Брашно
  • 2 с.л. оризов или винен оцет
  • 1 бр. Червена люта чушка
  • Нарежете лютата чушка на ивици, след което леко я запържете. Сипете оцета в дълбок тиган и го загрейте на котлона, след като кипне: прибавете захарта и разбъркайте, докато се разтвори.
  • Добавете доматеното пщре, сливово вино и соевия сос като продължавате да разбърквате още около 1 мин. Прибавете запържената люта чушка и оставете да поври 2-3мин. на слаб огън
  • Накрая сгъстете соса с брашното или нишестето разтворено във вода или бульон.

Сладко-Кисел 9

  • 1 чаша вода + ¼ чаша
  • ¼ чаена лъжичка сол
  • ¾ чаша бяла захар
  • 1/3 чаша ябълков оцет
  • ¼ чаша кетчуп
  • ½ чаена лъжичка соев сос
  • 200 г ананас от консерва, отцеден и нарязан
  • 2 супени лъжици царевично нишесте
  • В голяма тенджера смесете 1 чаша вода, ¼ чаена лъжичка сол, ¾ чаша захар, ябълковия оцет, кетчупа и ½ чаена лъжичка соев сос. Оставете соса да заври и след това сложете месото в него като разбъркайте добре, за да полепне равномерно. Добавете сместа с целината и парченцата ананас.
  • Нека се готви за малко, след което добавете 2 супени лъжици царевично нишесте и още ¼ чаша вода, за да се сгъсти. Гответе, докато ястието е напълно готово.

Сладко-Кисел 10

  • 8 с.л. кетчуп (качествен)
  • 4 с.л. оризов оцет (може и ябълков)
  • 4 с.л. захар
  • 2 с.л. мед
  • 1 ч.л. сол
  • 4 с.л. вода
  •  В купа се смесват всички продукти
  • Ако овкусявате панирани хапки, прибавете соса в дълбок тиган, изчакайте да загрее, сложете хапките. и разбъркайте добре!

Сладко-Кисел 11

  • 200гр. Захар
  • 100мл. Ябълков оцет
  • 20мл. Соев сос
  • 2 щипкаи Сол
  • 1 с. л. Червен пипер
  • В купа сипваме захарта, водата, оцета, соевия сос, червения пипер и 20 гр. царевично нишесте. Бъркаме, докато захарта не се разтвори във водата. След това слагаме сместа в тиган или тенджера и редуцираме (варим на слаб котлон), докато се получи гъст и лепкав сос.

Сладко-Кисел 12

  • 4 с.л. Соев сос
  • 2 с.л. Мед
  • 1 бр. лимон
  • 1 с.л. Кетчуп
  • щипка сол
  • Разбърквате добре всички продуикти

Сладко-Кисел 13

  • 2 с.л. Доматено пюре или Кетчуп
  • 2 с.л. Кафява захар
  • 150 мл Оризов оцет
  • 1 с.л. Царевично нишесте
  • 2 ч.л. Соев сос
  • 2 ч.л. Вода
  • Пригответе соса като смесите оцета, кафява захар, кетчуп и соев сос в малка тенджера и ги кипнете.
  • Разтворете нишестето в малко вода, добавете към врящата смес и бъркайте, докато се сгъсти.

Сладко-Кисел 14

  • 1 брой червена чушка
  • 1 брой люта чушка, за тези, които искат
  • сокът от един лимон
  • 150-160 мл. кетчуп
  • 150-160 мл. вода
  • 1 супена лъжица масло
  • 1 супена лъжица олио
  • 50 мл. оцет
  • 2 супени лъжици царевично нишесте
  • 3 супени лъжици захар

За всеки повод можете много бързо и лесно да се подготвите, а гостите ви да останат доволни. За направата на соса ни е необходим подходящ съд, в който да смесим кетчупа, оцета, сока от лимона и водата. Загряваме олиото и маслото и запържваме ситно нарязаните предварително чушки. След като се запържат за около 5 минутки, поставяме и сместа с кетчупа. Оставяме тази смес да се вари на котлона, докато се изпари на половина. Когато това се случи добавяме захарта и оставяме да поври още за около 3 минутки. Междувременно смесваме нишестето с 2 супени лъжици вода и го прибавяме към соса, за да се сгъсти. И готово – вече можем с удоволствие да консумираме соса.


Сладко-Кисел 15

  • 800 гпилешки крилца
  • 1 с. л.царевично нишесте
  • 1белтък
  • 50мл олио
  • ½ ч. ч.захар
  • 2 с. л.доматено пюре
  • 1 с. л.мармалад от кайсии
  • 100 млвода
  • 100 млоризов или ябълков оцет
  • 2 с. л.соев сос
  • 2 щипки чесън на прах
    плик за печене
  • Пилешките крилца се изрязват от тънката част. Смесва се с белтъка и нишестето и крилцата се разбъркват с тях и с 1 с. л. соев сос.
    2.Слагат се на 2-3 порции за кратко в загрятото олио да се сотират за 1-2 мин. Отцеждат се върху кухненска хартия и се поставят в плика за печене.
    3.В малък тиган се разбъркват заедно на умерен огън захарта, доматеното пюре, мармаладът, водата, оцетът, останалата 1 с. л. соев сос и чесънът. Щом заври, се слага при месото. Пликът се затваря и се разтръсква.
    4.Пекат се 20 мин. във фурна загрята на 200˚С. Сервират се с варен ориз

 

 Панировки


Панировка 1

  • 170г. брашно
  • 50г. царевично нишесте
  • 15г. бакпулвер
  • 35мл. олио
  • 250мл. вода
  • Продуктите за панировката се смесват и се разбиват добре с бъркалка. Месото се овалва в панировката и се пържи на средна температура в сгорещено олио. След това се отцежда върху хартия.

Панировка 2

  • 1 яйце
  • 1 ч.л. чесън на прах
  • 1 ч.л. сол
  • 10г бакпулвер
  • 60г нишесте
  • 50мл студена вода
  • 110г брашно
  • 3 с.л. олио
  • В  купа се разбива яйцето със сол, чесън на прах и бакпулвера, добавя се нишестето и водата, разбърква се отново и накрая се прибавя и брашното. Бърка се до хомогенна гъста смес, след което се добавя олиото, отново се разбърква до получаване на гъста каша.
Сподели