0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5 (0 гласа, средна оценка: 0,00 от максимална 5)
Трябва да сте регистрирани за да оцените
Loading...

Барбекю сосове – 15 рецепти

Създаването да добър сос BBQ не е лесно, повечето фирми използват аромати с вкус на опушено. Ние ви предоставяме различни варианти на за домашен сос. Винаги може да импровизирате и да създадете свой собстен сос – по ваш вкус!

Известните съставки за сос BBQ са:   Кетчуп, сос Уорчестър, Чесън, Кафява захар, Черен пипер, Пушен червен пипер и Винен оцет! а други по избор на готвача… BBQ соса се използва след изпичане, поради съдържанието на захар в него! ако намажете месото предварително – може да загори.

Разбирасе ако не ви се занимава да правите BBQ соса – може да намерите готов такъв на HEINZ в по-големите магазини!


Барбекю сос  / Jamie Oliver

  • 1 чаена лъжичка пушена червен пипер
  • 200г кафява захар
  • 200г кетчуп
  • 200мл прясно неподсладен ябълков сок
  • 100мл  уиски бърбан
  • 4 супени лъжици сос Уорчестър
  • 4 супени лъжици балсамов оцет
  • 2 ч. л. английска горчица
  • 2 портокала – изцедени
  • няколко капчици Табаско
  • 1 щипка морска сол
  • Всички продукти се поставят в тенджера и разбъркват
  • Вари се около 5-10мин докато соса редуцира леко

Корейски Барбекю сос 2

  • 1 чаена чаша соев сос
  • 3/4 чаша тъмно кафява захар
  • 2 супени лъжици смлян чесън
  • 1 супена лъжица винен оцет
  • 1 супена лъжица чили сос или сухо чили
  • 1 чаена лъжичка настърган пресен джинджифил
  • 1 чаена лъжичка зехтин
  • 1 щипка черен пипер
  • 1 супена лъжица царевично нишесте
  • 1 супена лъжица вода
  • Смесете всички продукти – без нишестето и водата, сложете на котлона да заврат
  • Размивате нишестето в малко вода и след като заври соса го добавяте към него.
  • Изчаквате да поврти 3-4мин. като бъркате постоянно

Барбекю сос 3

  • 50гр масло
  • 1 глава лук
  • 200мл доматено пюре
  • Вода
  • 2 супени лъжици лимонов сок
  • 1-2 щипки черен пипер
  • 50г натурален мед
  • Разтопете 50гр масло на слаб огън, добавете 1 глава ситно нарязан лук, запържете леко 4-5 минути. Добавете 200 мл доматено пюре, 0,3 чаши вода, 50г натурален мед, 2 супени лъжици лимонов сок и 1-2 щипки черен пипер. Щом заври, свалете от котлона.

Барбекю сос 4

  • 1 супена лъжица (15 мл.) олио
  • 95 гр. почистен кромид лук
  • 5 гр. чесън 2-3 скилидки
  • 3 супени лъжици (45 гр.) сос Уорчестър
  • 3 супени лъжици (43 гр. ) ябълков оцет
  • 2 супени лъжици (30 гр.) меласа или мед
  • 1 чаена лъжица (6 гр.) горчица
  • 1 чаена чаша (250мл. = 295 гр.) кетчуп
  • ½ чаена чаша (125 мл.) студена вода
  • 1 чаена лъжица (3 гр.) царевично нишесте
  • Чесънът  и кромид лук се настъргват или смилат в блендер.
  • В малка тенджера или друг подходящ съд се слага олиото. Когато се згорещи се добавят двата вида лук. Задушават се с периодично разбъркване за 2-3 минути. След това се прибавят  Уорчестър соса, меласата, оцета и горчицата. Готвенето продължава с периодично разбъркване за 5 минути. След 3-тата минута сместа в тенджерата видимо се сгъстява.
  • Нишестето се разтваря в студената вода. Добавя се в тенджерата заедно с кетчупа. Разбърква се хубаво. След около 2-3 минути сместа ще заври силно. Огънят се регулира така, че да не ври силно и варенето продължава с периодично разбъркване около 8 минути.

Барбекю сос 5

  • 1/2 чаша кафява захар
  • 1/2 чаша кетчуп
  • 1 супена лъжица Сос „Уорчестър“
  • 1/2 винен оцет
  • 1/2 чаша вода
  • 1/2 супена лъжица суха горчица
  • 1 ч.л  сол
  • 2 супени лъжици червен пипер
  • 1  чаена лъжица черен пипер
  • 1 с.л. лют сос или чили сухо
  • Пасирате всички съставки в блендер

Барбекю сос 6

  • 200г доматено пюре
  • 50г кафява захар
  • 20г краве масло
  • 60мл бял винен оцет
  • 50мл сос „Уорчестър“
  • 60мл. сок от ананас
  • 20мл олио
  • 3 скилидки чесън
  • 1 глава лук
  • 1 ч. л. лют пушен пипер
  • сол и черен пипер на вкус
  • Лукът се наситнява и се запържва в олиото и маслото, докато стане карамелен. Добавят се наситненият чесън, сосът „Уорчестър“, доматеното пюре, пушеният пипер, захарта и оцетът. Готви се, докато сосът се сгъсти. Подправя се със сол и черен пипер. Охлажда се.

Барбекю сос 7

  • 1 чаша кафява захар
  • ½ чаша чили сос
  • ½ чаша тъмен ром
  • ¼ чаша соев сос
  • ¼ чаша кетчуп
  • ¼ чаша сос Уорчестър
  • 2 скилидки чесън, намачкани
  • 1 чаена лъжица горчица
  • черен пипер на вкус
  • В тенджерка на слаб огън смесете всички съставки. Разбърквайте хубаво, докато варите. След като сосът започне да се сгъстява го свалете от огъня. Охладете го в хладилник преди ползване или сервиране.

Барбекю сос 8
  • 2 с.л. олио
  • 1 глава лук
  • 3 скилидки чесън
  • щипка захар
  • черен пипер
  • 1 с.л. кафява захар
  • 2 с.л. червен пипер
  • 3 с.л. ябълков оцет
  • 350-400 мл. кетчуп
  • 100 мл. вода
  • Сложете олиото в тиган и го сгорещете.
  • Нарежете на ситно лука и чесъна и ги сложете при олиото.
  • Запържете ,лука трябва да се глазура идеално , за целта сложете щипка бяла захар и 2-3 щипки черен пипер.
  • Лука ще започне да се карамелизира ,сега идва ред на кафявата захар .
  • Сложете и нея и разбъркайте.
  • След нея сложете червения пипер и го запържете, трябва да се запържи добре, за да предаде специфичния си аромат на соса.
  • Сложете ябълковия оцет и кетчупа,веднага след това и водата.
  • Разбъркайте добре соса.
  • Посолете и добавете още една щипка черен пипер…

Барбекю сос 9

  • 100г бекон
  • 1 глава лук
  • 2  моркова
  • 1 малка глава целина
  • 2 скилидки чесън
  • 2  кисели краставички
  • 2  домата
  • 1 ч.л. сос Уорчестър
  • сол
  • Нарежете бекона на кубчета и ги запържете в дълбока тенджера, докато станат златисти.
  • Обелете и нарежете на кубчета лука, целината и морковите. Добавете ги при бекона и разбъркайте. След това добавете нарязаната люта чушка, доматите и кисели краставички. Добавете сос “Уорчестър”.
  • Щом зеленчуците омекнат, покрийте ги с вода. Щом заврят, ги дръпнете от котлона и овкусете със сол на вкус. Пресипете ги в блендер или кухненски робот и ги смелете фино.

Барбекю сос 10

  • 3 ч.ч. кетчуп
  • 3 с.л. кафява захар
  • 2 с.л. соев сос
  • 2 с.л. сос Уорчестър
  • 2 с.л. винен оцет
  • щипка червен пипер
  • 2-3 намачкани скилидки чесън
  • Във висок тиган смесете всички съставки, до една! Включете котлона, изчакайте да кипне, след това оставете сместа да си къкри спокойно на средна температура. Да кажем, около 15 минути.

Барбекю сос 11

  • 3 с.л. лют пипер
  • 2 с.л. мед
  • 2 с.л. соев сос
  • 2 с.л. лимонов сок
  • 2 с.л. горчица
  • 1 ч.ч. бира
  • 1 ч.л. джоджен
  • 2 бр. домати
  • Всички продукти се смесват и се варят на умерен огън. Разбърква се постоянно. Сосът е подходящ за пържоли, ребърца, пилешко месо и други меса за барбекю.

Барбекю сос 12
  • зрели домати – около 1 кг
  • 1 голяма глава лук или две по-малки
  • 7-8 скилидки чесън
  • 50мл зехтин (за предпочитане) или олио
  • за овкусяването:
  • сос уорчестър (задължителна съставка, но ако няма не е фатално) – 2-3 с.л.
  • кафява захар – 2-3 с.л.
  • 50 мл бърбън
  • 50 мл оцет (за предпочитане ябълков или балсамико от магазина)
  • лютив червен пипер – поне 1 ч.л. (но винаги слагам повече, освен ако не слагам и толкова чили)
  • опушен червен пипер – 2 ч.л.
  • дижонска горчица – 2 с.л.
  • сух риган – 1 ч.л.
  • черен пипер – по вкус, но не по-малко от 1 ч.л.
  • сол – въпрос на вкус
  • Лукът и чесънът се почистват и нарязват на ситно.
    Доматите се обелват, пасират и прецеждат през цедка.
    В голям тиган се загрява зехтина и в него се запържват за кратко лука и чесъна, колкото да омекнат .
  • Добавяте червените пипер и се запържва леко, след това се сипва получения доматен сок. Като заври, се намаля силата на котлона с 1/3-та и се оставя да покъкри.
    В отделна съдина се смесват бърбъна, кафявата захар, горчицата, оцета и останалите подправки.
    Когато течността в тигана се редуцира и започне да се сгъстява, се изсипва цялата тази смес и се вари на бавния котлон максимум 10-а минути.
    В зависимост от това колко време ще се вари, зависи и гъстотата на соса.
    Не бива да се забравя и да се опита. Може да се наложи добавяне на още малко сол, захар или пък лютивичко.
  • Когато се отстрани от огъня, е препоръчително да се пасира.

Барбекю сос 13

  • 2 с.л. горчица
  • 2 с.л. мед
  • 2 с.л. соев сос
  • 2 с.л. кафява захар с меласа
  • 2 ч.ч. доматен сок
  • 3/4 чаша бира
  • 2 с.л. лимонов сок
  • щипка лют или пушен червен пипер
  • Смесете всички съставки в тенджерка и гответе на средно силна температура. Гответе, докато сосът се редуцира и добие желаната гъстота.

Барбекю сос 14

  • 1 с. л. лют червен пипер
  • 1 с. л. пушен червен пипер
  • 1 ч. л. куркума
  • 1 ч. л. кимион
  • 1 парченце карамфил
  • 20гр. кафява захар
  • 1 чаша кетчуп
  • 20мл. ябълков оцет
  • 20мл. вода
  • 2 супени лъжици меласа
  • 1 супена лъжица сос Уорчестър
  • 1 супена лъжица чесън сух (или 2 скилидки пюре чесън)
  • 1 чаена лъжичка грубо натрошен черен пипер
  • Смесвате всички съставки и на слаб огън за 30 минути, като се разбърква от време на време
  • Оставете да се охлади напълно в хладилника, като позволите няколко часа да се смесят. Съхранявайте в хладилник до 2 седмици.

Барбекю сос 15

  • 200мл.  кетчуп
  • 50мл. винен оцет -червен
  • 20мл. вода
  • 60гр. кафява захар
  • 2 супени лъжици сос Уорчестър
  • 1 с. л. суха горчица на прах
  • 1 ч. л. червен пипер
  • 1 ч. л. сол
  • ч. л.  черен пипер
  • няколко капки Табаско
  • Поставяте съставките в блендър и пасирате

Когато правите сос със домати го варете със съставките, а когато е кетчуп не е задължително.

Винаги може да експирементирате и да направите свой собствен уникален BBQ сос!

Сподели