0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5 (0 гласа, средна оценка: 0,00 от максимална 5)
Трябва да сте регистрирани за да оцените
Loading...

Застройки, заливки и др.

Застройки за супи 

Добре приготвената застройка допълва вкуса на супата, придава й плътност и прикрива някои нейни недостатъци.


1.Варена застройка – приготвяне 5мин.

  • 2 Яйца (може и само жълтъка)
  • 200мл. Кисело мляко
  • 1 с.л. Брашно
  1. Разбийте киселото мляко, яйцето и брашното в подходящ съд
  2. Сложете няколко черпака от супата и поставете съда на котлона да заври.
  3. Бъркайте непрекъснато и след като се сгъсти, добавете застройката към супата на тънка струя.
  4. Не изсипвайте застройката прекалено бързо, защото ще се пресече и ще ви се получат така нежеланите парцалчета в супата.

2.Застройка с масло – приготвяне 7мин.

  • 1 яйце (може и само жълтъка)
  • 1 с.л. брашно
  • 1 ч.ч. кисело мляко
  • 50гр. краве масло
  1. Брашното се запържва в маслото, след което се отстранява от огъня.
  2. Разбиваме яйцето и киселото мляко.
  3. Прибавяме ги на тънка струя към запърженото брашно и разбъркваме непрекъснато.
  4. Готовата застройка се добавя към супата.

3.Студена застройка – приготвяне 3мин.

  • 2 яйца (може и само жълтъка)
  • 200мл. Кисело мляко.
  1. Супата се сваля от огъня.
  2. Яйцето и киселото мляко, разбити поотделно, се смесват.
  3. Прибавят се на тънка струйка към готовата супа, като непрекъснато се бърка.

Към повечето застройки може да добавите по 2-3 супени лъжици лимон или оцет – ако в супата няма.


Сгъстяване на супи

Вариант 1 – приготвяне 5мин.

  • 2 пълни с.л. Брашно
  • 100мл. Студена вода

(или Нишесте 1 с.л. с малко вода)

  1. Размивате брашното във водата – бъркате хубаво докато се получи рядка каша (ако трябва пасирайте)
  2. Прибавяте към супата – докато се вари и бъркате добре, оставете да поври още няколко минути.
  3. Искате още по-гъста? – повторете!

Вариант 2 – Зеленчукова смес за сгъстяване на бульона / приготвяне 3мин.

  1. Заедно с нарязаните зеленчуци за супата сложете 1-2 картофа и 1-2моркова.
  2. Когато се сварят, ги изваждате и пасирате, а после ги връщате обратно в супата.

Заливка за мусака и др.

  • 2 кофички кисело мляко
  • 6 яйца
  • 2 супена лъжица брашно
  • Щипка сол
  • 2 кафени лъжици сода
  1. Разбъркайте яйцата.
  2. В киселото мляко – разбъркайте содата, докато млякото шупне.
  3. Прибавете млякото към яйцата
  4. Добавете брашното и щипка сол
  5. Разбъркайте всичко – много добре
  6. Когато картофите са готови, излейте заливката върху тях, така че цялата повърхност да се покрие от заливката.
  7. Допечете още няколко минути и мусаката вече е готова.
  8. Внимавайте мусаката де не е много течна – защото заливката ще потъне и няма да се получи равномерно
  9. Тази заливка може да я ползвате и за други ястия, като също може да добавите и настърган кашкавал към сместа.
Сподели