0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5 (0 гласа, средна оценка: 0,00 от максимална 5)
Трябва да сте регистрирани за да оцените
Loading...

5 Бързи китайски рецепти на Уок

1. Пиле с краставица по китайски – Хуан Ша Чао Цзи

  • 150гр. Пилешки гърди
  • 50-60гр. Олио
  • 1/2 Краставица
  • 1/2 Стрък праз лук (само Бялата част)
  • Щипка сол
  • 2 с.л. Оцет
  • 2 с.л. Соев сос
  • 1 с.л. Вино
  • 1 чаена лъжичка нишесте (или брашно)
  • 2бр. Зърна Анасон (или 1 звезда)
  • 10гр. Сусамово олио ( или зехтин)

  1. В уок поставяме олиото и загряваме
  2. Запържваме пилешкото месо, нарязано на лентички и лука е ситно нарязан.
  3. Добавете солта, оцета, виното,совеия сос и анасона
  4. Краставицата не се бели само се измива, нарязва се на колелца. Прибавете я в уока и разбъркайте всичко добре.
  5. Пържете още 1-2 мин, после залейте с нишестето, размито в малко вода.
  6. След още 1 мин. добавете малко зехтин и сервирайте.

2. Фиде с месо – Ма И Шан Шу

  • 200гр. Фиде (финно)
  • 250гр. Кайма
  • 1/2 Глава лук
  • 2-3 Скилидки чесън
  • 1 с.л. Вино
  • 2 с.л. Соев сос
  • 150гр. Бульон
  • 1 ч.л. Чили сос
  • 1 щипка Джинджифил

  1. Изпържете каймата, като прибавите чили соса, а после счукания чесън, ситно нарязания лук и джинджифила. Разбъркайте леко.
  2. Когато каймата е готова добавете свареното фиде (аладенте), бульона виното и соевия сос
  3. Намалете огъня и оставете ястието да се сгъсти

3. Пържено свинско месо с яйца – Чао Му Жоу

  • 200гр. Свинско месо
  • 4бр. Яйца
  • 2 с.л. Соев сос
  • 2 с.л. Вино
  • 1 Щипка – Джинжифил
  • Олио
  • 1 Щипка – Сол
  • 3-4 Гъби – Манатарки (или Печурки)

  1. Нарежете на ивички месото. Разбийте яйцата с малко сол
  2. Нагорещете уока и сипете в него олиото. Сложете яйцата и ги изпържете. Извадете ги в отделна чиния
  3. Изпържете месото в малко олио до златисто и добавете гъбите, соевия сос, виното, джинджифила и малко сол. Разбъркайте всичко, допържете 1 мин и прибавете яйцата.
  4. Разбъркайте хубаво и гответе още 20-30-сек. докато яйцата се стоплят.

4. Свинско месо със зелен фасул – Цъ Цзи Доу Жоу

  • 500гр. Зелен фасул
  • 200гр. Свинско месо
  • 1 стрък Праз лук
  • 1/2 Лук – стар
  • 40гр. Олио
  • 6бр. скилидки чесън
  • 1-2 с.л. Соев сос
  • 1 щипка сол

  1. В уок слагате малко олио, леко запържете ситнонарязания стар лук.
  2. Добавете месото, нарязано на тънки лентички и предварително оваляно в нишесте (или брашно). След като се изпържи , извадете го в отделна чиния.
  3. Добавете в уока останалото олио и леко запържете запържете бялата част на стръкчето праз. Прибавете зеления фасул. Ако използвате пресен зелен фасул, трябва предварително да го бланширате.
  4. Пържете фасула 2-4мин, като постоянно го бъркате. Препоръчано: да е нарязан около 2см.
  5. Прибавете изпърженото вече месо, скилидките чесън, леко начукани.
  6. Залейте със соевия сос и посолете. Разбъркайте всичко добре и пържете още ококо 3-4мин.

5. Ориз с месо по Пекински – Цзин Жоу Мифан

  • 250гр. Пилешко месо ( или свинско – по желание)
  • 1 Водна чаша ориз
  • 1 глава Лук
  • 4бр. Яйца
  • 20гр. Олио
  • Сол на вкус

  1. Нарежете месото на малки кубчета и го сварете в малко вода.
  2. В същата вода сварете ориза, като внимавате да не се разври силно.
  3. Нарежете лука на дребно ( по желание може да добавите и малко чесън)
  4. Разбийте яйцата, прибавете лука и посолете на вкус.
  5. Нагорещете олиото и последователно пържете в него месото, докато стане златистокафяво, ориза докато се размеси добре с мазнината и месото. Накрая сипете в тигана яйцата с лука и пържете, докато се сгъстят.
  6. Поднесете ястието поръсено с малко черен пипер.
Сподели