1 vote, average: 5,00 out of 51 vote, average: 5,00 out of 51 vote, average: 5,00 out of 51 vote, average: 5,00 out of 51 vote, average: 5,00 out of 5 (1 гласа, средна оценка: 5,00 от максимална 5)
Трябва да сте регистрирани за да оцените
Loading...

Колекция сосове – Monte.bg

1.Сос за стекове и гъби ”Steak & Mushrooms” / Мonte 

Страхотен сос подходящ за пилешко, телешко, свинско и агнешко

  • 200гр. – Бульон от изпеченото месо или един от видовете, разтворен в 200мл. вода: Пилешки (за пиле), Телешки (за телешко), Зеленяуков (за свинско).
  • 200гр. – Саке или Бяло вино
  • 60гр. – Соев сос кикоман лайт
  • 60гр. – Соев сос кикоман класик
  • 30гр. – Захар
  • 12гр. – Катакурико нишесте
  • 260гр. – Краве масло

  • Всички течности се смесват + захарта (в съд на котлона), разбъркват се докато заври.
  • Добавя се размитото във вода нишесте и се разбърква отново.
  • Отстранява се от котлона и се добавя постепенно маслото (нарязано на кубчета), и се бърка до получаване на гладък сос.
  • Важно! Сосът преди употреба се редуцира на тиган заедно със месото или гъбите. (примерно стек 200 гр. слагате 1 черпак от соса в тиган и добавяте стека – на умерен огън се овалва месото в него и редуцира леко.
  • Добив: 650гр.    Време за приготвяне: 15 мин.
  • Съхранение: В хладилник 0 /4 градуса до 2 дена.
  • За Гъби: Гъбите се режат на плоски парчета и се запържват, слек което се добавя соса и се редуцират в него.

2. Бял млечен сос / Monte  за сандвичи, питки и други

  • Кисело мляко
  • Сирене
  • Олио 
  • Може сами да си изберете съотношението на киселото мляко към сиренето, ако искате по гъст сос добавете повече сирене.. и обратното.

  • Смесвате натрошеното сирене с киселото мляко и добавяте малко и малко олио, пасирате сместа или я намачквате добре с лъжица.

3. Чеснова Майонеза / Monte

  • 250гр. Майонеза обикновенна – без примеси, подправки, лимонена и др.
  • 10гр. Чесънова паста: (пасиран чесън в олио 1-към-1)
  • 20гр. Уни сос

  • Разбъркайте добре всички съставки

4. Картофен сос / Monte

  • 500гр. Сварени картофи (за пюре)
  • 200-250гр. Бульон ( Зеленчуков, Пилешки или друг)
  • 150гр. Лук стар
  • 1 ч.л. Червен пипер
  • Щипка черен пипер
  • Щипка сол
  • 5-10гр. Магданоз

  • Картофите се обелват и измиват, нарязват се на големи кубчета и се сваряват (прецеждат се от водата)
  • Лука се нарязва на малки парченца и се запържва до златисто, малко преди да е готов, добавяте червения пипер и запържете за няколко секунди.
  • Разтворете в гопреща вода пилешкия бульон, или друг (кубче)
  • Смесете всички съставки, добавете щипка сол и черен пипер и магданоза.
  • Пасирайте хубаво!

5. Сос филаделфия / Monte

  • 300гр. Филаделфия
  • 20гр. Зехтин
  • 10гр. Кориандър (ситно)
  • 4гр. Вегета

Всички съставки се смесват и разбъркват добре


6. Доматен сос / Monte

  • 200гр. домати
  • 100гр. червен лук
  • 50гр. червена чушка
  • 10гр. Масло
  • 10гр. Уни Сос
  • 1гр. Черен пипер
  • Щипка магданоз (ситно)
  • Сол (по желание)

  • Доматите се обелват, изчистват и нарязват на кубчета.
  • Червенич  лук  и  червената  чъшка  се нарязват на ситно,  след което се запържват  в  маслото  за около 1-2мин.
  • Добавят се всички останали съставки и  се вари 2-3мин.
  • Всичко се пасира

7. Ароматно масло / Monte

  • 250гр. Масло
  • 2 стръка Зелен лук (бяла и зелена част)
  • 3бр. Скилидки чесън
  • 1/2  Зелена чушка (изчистена)
  • 90гр. –  Соев сос Лайт (”Лайт” е със 75% по малко сол)
  • 1/2 Портокал  – изцеден сок (от половин портокал) – фреш
  • 1 ч.л. Червен лют пипер

  • Маслото се разтапя на слаб огън
  • Зеленият лук, чесъна и зелената чушка се нарязват дребно
  • Всички съставки се добавят към разтопеното масло и се пасират в удобен съд.

8. Сос за ориз ”fresh” / Мonte

Използва се за овкусяване на на сварен бял ориз (чист без подправки), Сосът е подходящ също и за риба!

  • 250гр. Лук (жълт-бял)
  • 4 скилидки Чесън (ситно)
  • 100гр.- Краве Масло
  • 150мл. Соев сос – Light
  • 10гр. Зелен лук пера (ситно)
  • 10гр. Магданоз
  • 1 щипка – Черен пипер
  • 1/6 – та лайм или лимон
  • 10гр. Захар

  • В тиган се запържва с маслото – ситно нарязаният (лук и чесън) , за около 2-3мин(докато станат леко златисти). Добавя се бульона и захарта и се разбърква за кратко докато се разтворят.

  • Отстранява се от котлона
  • Добавят се всички съставки към запръжката и и се пасира. ( магданоза може да се добави нарязан на ситно след пасирането.)Захарта се добавя на края и се бърка докато се разтопи.

  • Време за приготвяне: 15 мин.
  • За по добър вкус, соса се слага върху ориза и се разбърква
  • Съхранение: В хладилник 0 /4 градуса до 2 дена.

9. Сос за ориз ”Orange” / Мonte

Използва се за овкусяване на на сварен бял ориз (чист без подправки)

  • 30гр. – Олио / Зехтин
  • 20гр. – Чесън
  • 20гр. – Джинджър
  • 80гр. – Лук (жът)
  • 80гр. – Червена чушка
  • 100гр. – Соев сос Лайт

  • В тигана с олиото се запържват – нарязани на ситно: Чесън,  Джинджър, Лук и Червена чушка, за няколко минути.
  • Отстранява се от котлона
  • Добавят се всички съставки към запръжката и се пасира
  • Добив: 300гр.    Време за приготвяне: 10 мин.
  • За по добър вкус, соса се слага върху ориза и се разбърква
  • Съхранение: В хладилник 0 /4 градуса до 2 дена.

10. Сос фреш зехтинов / Monte  за риба и морски дарове

  • Зехтин – 200гр.
  • Фреш лимон – 100гр.
  • Чесън скилидка – 5гр.
  • Сол  4гр./ или на вкус
  • Копър (ситно) 10гр.

  • Съставките се пасират без копъра, който се добавя нарязан на ситно накрая – сместа се разбърква!

11. Сос – Марината за Свински и Телешки пържоли

  • 1/3 Стар лук (30гр.)
  • 6-7  Скилидки Чесън (25гр.)
  • 150мл. Соев сос – лайт (има 70% по малко сол)
  • 250мл. Зехтин
  • 1 ч.л. Кимион (3гр.)
  • За телешко месо! добавете 70гр. фреш от лайм или лимон
  • 1 ч.л. Черен пипер

  1. Пасирате всички съставки
  2. Мариновате месото: Телешко 5-10мин. Свинско 1-2часа. в хладилник
  3. Преди печене намажете пържолите хубаво със сместа

12. Сос за пържоли – Пилешки и Свински

  • 1.5кг. Пилешко филе (парченца), Пържола – Свинска или Пилешка
  • 1 с.л. Брашно
  • 100гр. Бяло вино
  • 70гр. Сметана (или крем за готвене)
  • 20гр. Олио или Зехтин
  • 20 гр. Масло
  • 4 с.л. соев сос
  • Сол и Черен пипер на вкус

  1. Пилешкото филе се нарязва на хапки, овалва се в брашно (изтупва се – така, че да има много малко полепнало) и леко се запържва в зехтина след това се добавя маслото. Запържва се за още около минута
  2. Към него си прибавя бялото вино.
  3. Когато то изври наполовина, към ястието се добавя сметаната, соевият сос и подправките.
  4. Разбърква се добре и месото се задушава за още 5 минути. Поднася се с гарнитура от бял ориз.
  5. ВАЖНО! Ако правите пържоли първо ги изпечете и повторете от 2ра до 4та стъпка. Като към стъпка 2 добавите малко бульон от месото.

13. Овкусяване на ориз – Лесено и вкусно

         за 3-4 порции

  • Зехтин + Масло
  • 600гр. Ориз
  • 50мл. Бяло вино
  • 100мл. Сове сос (Лайт – 70% по малко сол) Ако ориза ви е безсолен може да използвате обикновен соев сос

  1. Смесвате виното и соевия сос и разбърквате
  2. В загрят тиган с зехтин и малко кубче масло (разтопено), добавяте готовия ориз
  3. Запържете го за няколко секунди
  4. Добавете соса (40-50мл.) към ориза (200гр.) и разбъркайте хубаво – запържете и бъркайте за около 10-20сек.

14. Сладко Кисел сос

  • 100гр. Кетчуп Хайнц
  • 100гр. Оцет
  • 70гр. Кафява захар
  • 1 с.л. Унисос
  • 10гр. Сок от портокал
  • 5гр. Сок от Лайм
  • 1 с.л. Нишесте

  • Сложете всички съставки (без нишестето) в тигана и върнете на огъня, където да загреете соса. Когато заври прибавете и (разтвореното нишесте в малко вода) и разбъркайте, сосът ще се сгъсти.
  • Може да поставоте, част от соса в Уок – загрявате леко и овалвате панираните хапки.

15 – Марината свежа за стекове (пържоли)

  • 200лм. Зехтин
  • 2 стръка Розмарин (цели клонки)
  • 5гр. Мащерка
  • 4-5 Скилидки чесън (смачкани)
  • 1 ч.л. Черен пипер
  • 10гр. Вегета

  1. Пставете всички  съставки + месото в подходящ съд и разбъркайте добре да се овкусят.
  2. Оставете го да се маринова в хладилник: поне 1 нощ (12часа) за да има ефект, мащерката и розмарина трябва да си пуснат аромата.
  3. Месото трябва да е покрито с маринатата.
  4. Друг вариант е, предварително да направите маринатата да престои 24часа в хладилник и тогава да добавите месото за 1 нощ – така става по ароматно.
  5. Маринатата е подходяща за всички видове меса!

16 – Марината (с БИРА) за печене на фурна / Monte

  • 200мл. Вода
  • 150мл. Бира
  • 50мл. Олио
  • 1 с.л. Черен пипер
  • 1 с.л Червен пипер
  • 1 с.л. Чесън на прах (или скилидки 3-4бр. счукани)
  • 1 голяма глава лук или 2 малки (нарязани на полумесеци)
  • 1 ч.л  Сол

  1. Поставяте месото в тавичка и добавяте всички съставки, разбърквате всичко добре.
  2. Мариновате в хладилник 1-3 часа
  3. Печете в тава, като месото да е почти покрито с маринатата.
  4. Пече се на загрята фурна на около 200 градуса до готовност. Поставете тавата в средата на фурната и включете да пече отгоре и отдолу.
  5. В тавата трябва да остане съвсем малко от маринатата
  6. Ако ви остане повече от маринатата, може да я отделите и да добавите малко брашно след което да разбъркате и да получите по гъст сос!
  7. Пържолите може да се пекът и на скара, но губите соса и лука

 

Сподели