0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5 (0 гласа, средна оценка: 0,00 от максимална 5)
Трябва да сте регистрирани за да оцените
Loading...

Тесто за дюнери, такоси и др.


Тесто за дюнер

Нужни продукти за 8 големи или 16 малки питки:

  • 2 чаени лъжици суха мая за хляб
  • 1 1/2 чаши топла вода
  • 2 чаени лъжици захар
  • 4 1/2 чаши брашно
  • 1  чаена лъжица сол

Сложете топлата вода, захарта и маята в съд и разбъркайте, докато маята се разгради напълно.

В друг дълбок съд сложете брашното и солта. Добавете микса от вода, захар и мая. Омесете добре тестото на ръка за около 10-15мин. и оформете голяма топка тесто. Преместете го в дълбок съд, който е предварително намазан с олио. Оставете тестото да втаса покрито с кърпа за около час, час и половина. Втасалото тесто трябва да е набъбнало и увеличило размера си двойно.

Натиснете тестото един път за да искарате въздуха и омесете на ръка за около 5 мин. Оформете 8 големи или 16 малки топки. Покрийте ги отново с кърпа и оставете да втасат за около 30 мин. Загрейте фурната на 200ºС. Втасалите топки разстелете на тънки питки. Пече се върху готварска хартия за 20-25 минути, до получаване на златист цвят (друг вариант е в тиган).


Тесто за Тортила

Необходими продукти за 16-17 :

  • 2 чаши царевично брашно или бяло брашно тип 500
  • 1 и 1/2 – 2 чаши вода
  • сол

Начин на приготвяне:

Ако използвате царевично брашно, потърсете такова, което е подходящо за направата на тортия. Царевичното брашно подходящо за тортия се нарича Masa Harina. Това брашно е третирано с калциев хидроксид или сок от лайм, което го прави по лесно за храносмилане. Все пак торитията ще стане и с обикновено брашно. Ако искате тестото да бухне малко, може да добавите 1/4 супена лъжица хлябна сода.

Сложете 2 чаши царевично брашно в дълбок съд и добавете 1 1/2 чаши хладка вода. Разбъркайте добре и оставете да престои 5 мин. Меси се докато се получи меко, незалепващо тесто. Ако прецените, че тестото е твърде сухо или мокро, добавете вода, брашно. Оформете малки топки с големината на яйце и разточете всяко топче върху набрашнена повърхност, до получаването на тънки питки с големина 20-25см.

Загрейте тиган без мазнина на най-висока температура. Поставяйте питките една по една в тигана. Когато тортията започне да образува балончета, се обръща от другата страна. Пече се по 30сек., минута от всяка страна, до получаване на приятен кафяв загар.

Готовите тортии се сервират веднага топли или се държат в хладилник, като се претоплят преди консумация.


Тесто за Такос

  • бяло пшенично брашно
  • царевично брашно
  • 1 яйце
  • сол

Тестото се приготвя, като в купа се налива 1 ч.ч. студена вода и към нея се прибавят двата вида брашно. Слага се разбитото яйце, посолява се и се бърка до пълното хомогенизиране на сместа (целта е да се получи смес с консистенция на тесто за палачинки).

Тиганът се намаслява леко и тортилите се пържат по познатата за палачинки технология.

Сподели