0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5 (0 гласа, средна оценка: 0,00 от максимална 5)
Трябва да сте регистрирани за да оцените
Loading...

Домашна шкембе чорба

  • За тези, които обичат шкембето – предоставяме 2 оригинални рецепти
  • За тези, които не обичат вътрешности – предоставяме идея: замените ”шкембето” със   месо 🙂 Получава се интересна супа.

  •  300гр. шкембе
  •  300мл. прясно мляко
  •  30гр. краве масло
  •  2 чаени лъжици червен пипер
  •  1 супена лъжица брашно
  •  1/2 чаена лъжица черен пипер
  •  1 глава чесън 
  •  1 кафена чаша  оцет

  1. Първата стъпка от рецептата за шкембе чорба е подготовката на шкембето. Може да ползвате готово бланширано или сварено шкембе и да си спестите времето за варене на шкембето. Шкембето трябва да е измито и добре почистено. Може да приготвите шкембе чорба, както със свинско, така и с телешко, или агнешко шкембе. В зависимост от това, какво ще е шкембето ще ви е необходимо и различно време за приготвяне. Агнешкото шкембе се сварява за около час, докато свинското и телешкото трябва да се варят с часове, докато омекнат. Сварявате шкембето без сол, докато омекне. Изваждате шкембето и към 1 литър бульон добавете горещото прясно мляко, 2 чаени лъжици сол и ½ чаена лъжица черен пипер.
  2. Свареното шкембе нарязвате на ситно. В дълбок тиган сгорещявате кравето масло, добавяте червения пипер и брашното и ги запържвате за около минута – две, след което добавяте бульона и бъркате докато се получи еднородна смес.
  3. Изсипвате запръжката в бульона, добавяте и нарязаното шкембе и оставяте супата да поври няколко минути.

Сервирайте шкембе чорбата със счукания (нарязан) чесън, разбъркан с оцета в малка купичка и червен пипер в отделна сосиера може и едро стрит лют червен пипер (по желание)


Рецепта 2

  • Телешко шкембе (измито и почистено)
  • 2 с.л. Масло
  • 1+1/2 ч.л. червен пипер
  • 1л. Прясно мляко
  • 1л. Бульон от вареното
  • Сол на вкус
  • Чесън ситно нарязан и Оцет
  • Лют червен пипер или едро стрит лют червен пипер (по желание)

  • Шкембето се вари около час (може и в тенджера под налягане)
  • Разтапяме маслото, добавяме червения пипер и разбъркваме хубаво, след секунди..
  • Добавяме прясното мляко и пак разбъркваме
  • Добавяме Бульона от вареното и разбъркваме
  • Като заври се добавя Сол на вкус и нарязаното шкембе
  • Вари се 5мин. и се отстранява от котлона
Сподели