0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5 (0 гласа, средна оценка: 0,00 от максимална 5)
Трябва да сте регистрирани за да оцените
Loading...

Сос болонезе – 5 рецепти

Как се приготвя класически сос Болонезе?
В дълбок тиган в зехтин се запържва ситно нарязана панчета и след 2-3 минути се добавят нарязаните лук, моркови и целина. Щом се задушат се добавя каймата и се
раздробява за да не остане на едри бучки. Щом се запържи се добавя виното и се готви докато намали обема си с 1/3. Следват предварително смлените и сгъстени на пюре
домати. Съдът се захлупва, котлонът се намалява и сосът се оставя тихо и бавно да къкри за час, час и половина.


Сос Болонезе 1

  • 4 с.л. зехтин
  • 1 глава лук, нарязана на ситно
  • 4 стръка целина, нарязани на тънки кръгчета
  • 3 моркова, обелени и нарязани на малки кубчета
  • 100г тънко нарязана панчета или бекон
  • 750г смляно месо със стайна температура
  • 1 щипка индийско орехче
  • 1 ч.ч. бяло вино
  • 500 мл телешки или пилешки бульон
  • 800г консервирани домати
  • 100г маскарпоне или сметана
  • 1/2 ч.л. черен пипер
  • сол на вкус

  • За соса болонезе зехтинът се загрява и в него се слагат лукът, целината и морковите. Разбъркват се 4-5 мин. на умерен огън, докато поомекнат, без да се зачервяват.
  • Прибавя се панчетата, разбърква се 2-3 мин., слага се каймата, подправя се с черен пипер на вкус и се разбърква непрекъснато, за да не стане на бучки. Добавя се
    индийското орехче. Налива се виното и се оставя да ври, докато почти се изпари.
  • Врящият бульон се добавя черпак по черпак към соса, като се разбърква непрекъснато и се изчаква течността да се изпари, както се прави ризото. Слагат се доматите и
    сосът се оставя да ври непокрит, докато се изпари течността и се сгъсти, като се разбърква от време на време. Прибавя се маскарпонето и се разбърква.

Сос Болонезе 2

сосът трябва да се приготвя бавно, поне час – два.

  • 500 грама телешка кайма
  • 2 глави лук
  • 2 моркова
  • 2-3 скилидки чесън
  • 1 ч червено вино
  • 3 с.л. – зехтин
  • 500гр домати консерва
  • 2 с.л доматено пюре.
  • 100гр резени бекон
  • 1 дафинов лист
  • черен пипер, сол

  • В подходящ съд загряваме зехтина на не много висока температура, добавяме нарязания бекон, пържим до златисто.
  • Лукът нарязване на ситно, а чесънът смачкваме, прибавяме ги към бекона и готвим докато леко омекнат.
  • Увеличаваме малко температурата на котлона и добавяме телешката кайма – запържваме я добре и добавяме чашата вино. Намаляме пак леко и варим докато виното леко изври.
  • Доматите от консерва нарязваме на ситно и заедно със сока и пюрето изсипваме при телешкото. Прибавяме дафинов лист, сол и прясно смлян черен пипер на вкус, оставяме да
    се сгъсти за още 40 минути на слаб огън, като от време на време бъркаме. (В оригиналната рецепта се добавя и около 200 мл прясно мляко).
    Хубава част на този сос е, че и дори да ви остане, без никакви проблеми можете да го замразите и използвате по-късно.

Сос Болонезе 3

  • 400 г кайма /50:50 свинско и телешко/
  • 1 глава лук
  • 2 скилидки чесън
  • 1 морков
  • 2 стъбла селъри (по желание)
  • 1 червена чушка
  • 500г домати
  • 1 връзка босилек
  • 1 с.л. доматено пюре
  • 100 мл бяло вино
  • сол и черен пипер
  • зехтин

  • Нарежете лука и чесъна на ситно. Морковът и чушката нарежете на много дребни кубчета. Отделете листата босилек, а стъблата нарежете на ситно.
  • Почистете стръковете селъри и ги бланширайте във вряща подсолена вода, докато омекнат. Нарежете ги на ситно.
  • Сипете зехтин в тиган и запържете каймата в нея, като я бъркате непрекъснато. добавете нарязаните лук и чесън и разбъркайте. След няколко минути добавете
    останалите нарязани зеленчуци. След това добавете доматеното пюре, бъркайте, за да се запържи то.
  • Нарежете доматите на едро и ги добавете към каймата. Добавете бялото вино, разбъркайте и оставете соса да покъкри.
  • С готовия сос полейте сварени пълнозернести пенне. Поръсете с цели листа босилек и сервирайте

Сос Болонезе 4

  • 300г Кайма едросмляна
  • 150г панчета (бекон)
  • 50г моркови
  • 50г стебла от целина
  • 50г лук
  • 50гр.доматен сос
  • 1 ч.ч. мляко
  • 1/2 ч.ч. червено вино
  • сол
  • черен пипер

  • Спагетите (1/2 кг) се сваряват според инструкциите на опаковката, отцеждат се и се измиват.
  • Панчетата се нарязва на ситно и се запържва. Морковите, целината и лукът се нарязват на ситно и се добавят в тигана.
  • След няколко минути се добавя телешката кайма и се
    готви, докато започне да променя цвета си.
  • Добавят се виното и доматите.
  • Котлонът се намалява и сосът се оставя да къкри около 2 часа.
  • Накрая се добавя млякото и се овкусява със сол и черен пипер.
  • Спагетите се смесват със соса и се готвят няколко минути, така че да се загреят отново и да поемат от ароматите.

Сос Болонезе 5

  • 100гр. резена бекон (панчета)
  • 1 голяма глава лук
  • 4-5 скилидки чесън
  • 2 моркова
  • Парче целина
  • 500г телешка кайма
  • 300мл червено вино
  • 1 кг домати
  • 80г пармезан / може импровизация с кашкавал
  • 500г Фиде (паста) по избор
  • 1 дафинов лист
  • 1 с.л. захар
  • Зехтин
  • Черен пипер
  • Сол

  • Обелете измитите домати и ги нарежете на кубчета.
  • Нарежете чесъна на филийки, а лука, морковите и бекона – на дребни кубчета.
  • В дълбока тенджера загрейте 5-6 с.л. зехтин и запържете бекона – при непрекъснато бъркане за около минута. Добавете морковите, а след около минута – и лука.
  • Гответе, като разбърквате често около 4-5 минути, докато лукът стане прозрачен и с леко златист цвят. Сложете нарязаната на парченца целина и чесъна и разбъркайте.
  • Прибавете каймата и бъркайте, за да я наситните. Посолете и подправете с черен пипер.
  • След като покафенее и се раздроби, налейте виното, разбъркайте и варете, докато течността намалее с около 1/3.
  • Намалете котлона и прибавете обелените и нарязани на едро домати. Разбъркайте, сложете дафиновия лист, още малко сол и захарта, похлупете с капак и варете на средно
    силен огън около 30 минути, като разбърквате перидично.
  • Махнете капака и варете още 10-15 минути, докато сосът се сгъсти.
  • Сварете пастата според инструкциите на опаковката, прехвърлете в купа, налейте 5-6 с.л. зехтин и разбъркайте добре, за да не се слепи.
  • Сервирайте пастата с готовия сос, поръсете обилно с настърган пармезан или кашкавал и украсете с пресен босилек.
Сподели