0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5 (0 гласа, средна оценка: 0,00 от максимална 5)
Трябва да сте регистрирани за да оцените
Loading...

Домашни соленки – Дон Цеци

Продуктите са за ололо 2-3 голями тави ( 70-100бр. соленки ), Домашна рецепта от България!

  • 1кг. Брашно
  • 300мл.  кисело мляко
  • 1 ч.л. сода за хляб
  • 5бр. Яица за тестото и 3бр. Яйца за мазане преди печене
  • 125гр . Масло
  • Бакпулвер 1 пликче около 3-5гр.
  • Сирене 400гр.
  • Кашкавал 300гр.
  • Сусам за поръсване
  • 300гр. Извара (по желание)

  • Добавяте содата в киселото мляко и разбърквате, оставя се докато стане подобно на газирана смес (малки балончета).
  • Брашното се пресява
  • 5бр. Яйца се разбиват заедно и 3бр. отделно за мазане
  • Маслото се разтапя (трябва да изстине)
  • Сиренето и Кашкавала се настъргват
  • Бакпулвера и 1 лъжица сол се добавят към брашното
  • Всички съставки се забъркват хубаво докато стане плътно тесто и се меси известно време.
  • Тестото се разделя на 3 топки, които се разточват на кори с дебелина около 5мм.
  • Реже се на лентички около 15см. дължина и 1,5см ширина
  • Соленките се намазват с помощта на четка с три разбити яйца (може и само жалтък)
  • Поръсват се със сусам
  • Тавата се намазва с масло и се подреждат соленките
  • Пекат се на 180 градуса до златист цвят
Сподели