0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5 (0 гласа, средна оценка: 0,00 от максимална 5)
Трябва да сте регистрирани за да оцените
Loading...

Яхния с картофи и месо – Monte

  • 300-400гр. картофи – нарязани на средни парченца
  • 200-300гр. Месо по вкус (месото се нарязва на парчета а пилешкото може на по-голями резани и цели бутчета).
  • 1 Глава стар Лук
  • 2 с.л. Червен пипер (не лют)
  • Вода
  • 50гр. Олио
  • Сол на вкус
  • Магданоз за украса

  • В тенджера на котлона слагате олиото и запържвате лука, добавяте червения пипер и дозапържвате на умерен огън за около минута две – но постоянно бъркайте да не загори червения пипер.
  • Добавяте картофите, Месото и Топла вода така, че да покрие околко 2-3см над картофите и прибавяте 1-2 щипки сол. Разбърквате!
  • Вари се на умерен огън до готовност

Яхниите са едни от най-популярните български ястия. Популярни са на целият Балкански полуостров и се смята че идват от южна Азия. Думата яхния е с персийски произход, погрешно се смята за турска чуждица. В Турция всички ястия, които българите наричат яхния се назовават с името на популярното зеленчуково печиво – ‘гювеч’. Повечето от яхниите са с характерна червена запръжка и специфичен вкус и аромат. Бял цвят имат само тези, в състава на които има ориз. В началото под яхнии се е разбирало ястие от задушен кромид лук и сос. По-късно при приготвянето на яхниите са започнали да се използват и други продукти, като различни зеленчуци, месо, птици, риба, ориз, бобови. В последно време варенето в края на топлинната обработка на яхниите се заменя със запичане на фурна, което подобрява вкуса им. Сосът на яхниите се приготвя чрез запържване на лук, домати или доматено пюре, брашно и червен пипер, а понякога и на ароматични корени. Характерно е, че количеството на лука в соса на яхниите е по-голямо, отколкото при другите ястия, а на брашното е умерено. В някои яхнии, чиито основен продукт съдържа много скорбяла (картофи, стар фасул, леща), брашното в запръжката се ограничава до минимум или изобщо се изключва. Когато яхнията е приготвена с ориз, в запръжката обикновено не се използва червен пипер, но добавянето му не се изключа, дори при използван на ориз в яхниите.

Сподели