0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5 (0 гласа, средна оценка: 0,00 от максимална 5)
Трябва да сте регистрирани за да оцените
Loading...

Маринати за телешко месо 10

Приготвянето на повечето от нашите маринати за телешко се пасират или разбъркват само!


Марината 1

  • Зехтин – 4 с.л.
  • Горчица – 2 с.л.
  • Балсамов оцет /или соев сос/ – 2 с.л.
  • Бренди, коняк или качествено уиски – 50 мл.
  • Чесън -2 скилидки
  • Черен пипер, къри, кимион – по 1 ч.л.

Марината 2

  • 2 смлени глави шалот (лук)
  • 1 с.л. изсушени листа от мащерка
  • 3 с.л. тъмнокафява захар
  • 1/4 чаша соев сос
  • 3 с.л. сос Уорчестър
  • 2 с.л. балсамов оцет
  • 1/3 чаша растително олио

3. Марината класическа 

  • 2 глави лук
  • Щипка черен пипер
  • 4/5 скилидка чесън
  • 300г.  Олио
  • 50мл.  сок от лимон
  • 120 мл. Соев сос
  • 5гр. Кимьон

Марината 4

  • 1 1/2 с.л. сол
  • 2 с.л. прясно смлян черен пипер
  • 1 ч.л. чесън на прах
  • 1/4 чаша вода
  • 1/4 чаша растително олио
  • 2 с.л. бял балсамов оцет

Марината за телешко на BBQ/Скара

  • 250гр. Зехтин
  • 150гр. Соев сос ”Лайт” Съдържа 43% помалко сол от Kikkoman соев сос Класик
  • 30гр. Лук – жълт
  • 30гр. Чесън
  • 30гр. Лайм (фреш)
  • 3гр. Кимион

Продуктите се пасират (Стека се намазва и престоява поне 10мин. в маринатата).


6. Солено-сладка марината от ананас

  • 100мл.  сок от пасиран ананас
  • 50мл.  соев сос
  • 50мл. разтопен мед
  • 50мл.  ябълков оцет
  • 1 скилидка чесън, ситно нарязан
  • 1 чаена лъжичка пресен джинджифил нарязан
  • ½ чаена лъжичка карамфил

7. Марината от кисело мляко

  • 1 чаена чаша кисело мляко
  • 1 супена лъжица кимион
  • ¾ чаена лъжица черен пипер, куркума и сминдух
  • 1 скилидка чесън
  • 1 чаена лъжица сол

Марината 8 

Количество за 1-2 пържоли:

  • 1 глава лук
  • Щипка куркума
  • Щипка черен пипер
  • Щипка сол
  • 20мл. зехтин
  • 100 милилитра бира

Марината 9

  • 100мл. Совев сос
  • 100мл. Зехтин/Олио
  • Глава лук
  • 4бр. Скилидки чесън
  • 20гр. Оцет

Марината 10

  • 50мл. Олио
  • 10гр. Червен пипер
  • Щипка сол
  • Магданоз 3/4 стръка
  • Чесън 3 скилидки

+1 бонус рецепта от Gordon Ramsay за телешки стек на тиган

  • 20-30мл. Зехтин/Олио
  • Наръсвате стека със сол молдон (на люспи), ако нямате с малко обикновенна сол и черен пипер
  • Сплесквате 2 скилидки чесън
  • Розмарин 1-2 стръка или вариант с мащерка
  • Масло 50гр. +/-

Слагате тигана да загрява заедно с мазнината, след което добавяте стека и след около минута може да добавите, спескания чесън и розмарина или мащерката(но само едно от двете – по избор) и маслото на кубчета. Когато се разтопи маслото, започвате да поливате стека с лъжица до готовност.



Подходящи подправки за различни видове меса:

  • Телешко – босилек, дафинов лист, черен пипер, лют червен пипер, кимион, къри на прах, горчица, чесън, лимонова трева, лук, риган, розмарин, градински чай, мащерка.
  • Агнешко – босиек, канела, кимион, къри на прах, чесън, риган, мента, лук, розмарин, градински чай, чубрица, сусамово семе, мащерка.
  • Птиче месо – босилек, дафинов лист, кориандър, канела, къри на прах, чесън, лимонова трева, риган, мента, лук, червен пипер, магданоз, розмарин, градински чай, шафран, чубрица, естрагон, мащерка.
  • Свинско – бахар, кимион, семена от целина, карамфил, кориандър, копър, джинджифил, плодове от хвойна, горчица, червен пипер, градински чай, чубрица.
Сподели