0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5 (0 гласа, средна оценка: 0,00 от максимална 5)
Трябва да сте регистрирани за да оцените
Loading...

Най-редките бозайници: Панда

Панда, наричана още бамбукова мечка и пъстра мечка, е чернобял бозайник от семейство Мечкови (Ursidae), който се среща в гористите местности в Западен и Централен Китай. Храни се предимно с бамбук.

Тя достига на дължина 120 -150 см и тежи около 30 до 160 кг. Опашката и е дълга около 12 см. Има отличителна окраска, като козината и е гъста и мръсно бяла.
Голямата панда има тежка походка на земята, но се катери пъргаво по дърветата. Живее поединично освен по време на размножителния период. Голямата панда се храни с бамбукови филизи и корени. С изсичането на бамбуковите гори, пандите стават все по-застрашени от изчезване.

Пандите не ядат почти нищо друго освен любимия си бамбук – неговите листа и стебла. Понякога разнообразяват диетата си с месо, плодове, цветя, трева и ядки, но бамбукът заема 99 процента от менюто им. Това обяснява защо на почти всички снимки или картинки с панда, я виждаме как яде стръкчета бамбук. Пандите ядат много бързо, но въпреки това извършват тази дейност по 12 часа на ден. Това може да ви се струва тъп начин да прекараш половината си ден, но тези черно-бели мечки имат много основателна причина. Те смилат само около една пета от това, което ядат, а и като цяло бамбукът не е никак питателна храна. Листата са най-вкусните, но и жилави части на това растение и пандата прекарва много време докато ги откъсне и сдъвче. Затова ако една панда иска да е здрава и добре нахранена трябва много да се концентрира върху яденето. Също така трябва да яде и много – тези животни са така устроени, че трябва да поглъщат храна равна на 15 процента от теглото им. Затова и се стремят да ядат колкото се може по-бързо.

Йезуитският мисионер и естествоизпитател Арман Давид открива козина и кости от панда през 1869 г. и ги изпраща в Париж, като дава на пандата името Ursus melanoleucus, което означава в превод „черно-бяла мечка“. За първи път европейци се срещат с истинска дива голяма панда по време на експедицията на Валтер Щьоцнер от 1913 – 1915 г. Голямата панда някога е обитавала големи площи в Китай и Бирма, но унищожаването на горите от човека, както и бракониерството, са причина за ограничаване на местообитанията на вида до няколко малки и усамотени бамбукови гори. Те се намират основно в планинските райони в Съчуан в Китай, но също и в съседните области Гансу и Шънси и източния дял на тибетските високопланински области. Пандата е определена за застрашен вид като по-малко от 1000 индивида живеят днес в природата, а около 100 се държат в зоопаркове. Местностите, в които живеят пандите, са защитени от китайското правителство като природни резервати.

Хранителният режим на голямата панда е съставен от 99% бамбук

Те не са истински вегетарианци. Запазили са характеристиките на зъбите и хранопровода на месоядни. Ядат плъхове и други дребни животни, когато им се удаде възможност.

Голямата панда може да вижда ясно през нощта, понеже има същите зеници като при котките

Този вид има „6 пръста“ на лапите си. Един псевдо-палец се е развил от костта на показалеца, позволяващ на голямата панда да държи бамбука, докато го яде

Нормалното денонощие на пандата преминава половината в хранене, другата половина – в сън

Пандите растат бързо. За 1 година бебето панда пораства до 100кг

Възрастната панда, тежаща около 140кг., прекарва около 12-16часа в хранене. Тя има нужда от 10-18кг. бамбук дневно, за да има достатъчно енергия

Голямата панда се движи много бавно, защото бамбукът не им набавя големи количества енергия. Те не могат да извършват дейности, изискващи изразходване на много енергия

За да се приближат достатъчно, изследователите, които изучават големите панди, се обличат с костюми на панда.

Бебетата панди се раждат най-често през август, защото чифтосването при голямата панда е през месеците от март до май, а бременността им трае между 3 и 5 месеца.

Сподели