0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5 (0 гласа, средна оценка: 0,00 от максимална 5)
Трябва да сте регистрирани за да оцените
Loading...

5 Пърленки

    1. Чеснови пърленки с бакпулвер

  • Брашно – 500г
  • Вода – 150-200мл. хладка
  • Бакпулвер – 1 парче
  • Олио – 70мл.
  • Захар – 1ч.л.
  • Сол – 1с.л.
  • Масло – 1/2 парче
  • Чесън – 1 ч.л. на прах

  • Смесват се брашното, солта, бакпулверът и захарта. Добавя се олиото, като се бърка до получаване на маслени трохи, накрая се добавя хладката вода, меси се меко тесто.
  • Намазва се с олио и се оставя да почине за около 30 мин. Готовото тесто се разделя на равни части, всяка част се разточва на кора с големината на тигана в който ще печете.
  • Съдът се поставя на котлона (трябва да е сух) всяка пърленка се пече от двете страни до готовност. Разтопете маслото и добавете чесновия прах.
  • Всяка готова пърленка намажете с чесновото масло, по желание може да добавите и други подправки.

     2. Пърленки на скара с кашкавал

  • 1/2 кг брашно
  • 1 яйце
  • 400 г кисело мляко
  • 2 с.л. сол
  • 1 ч.л. захар
  • 20 г мая за хляб
  • 1/4 ч.л. сода бикарбонат
  • 3 с.л. олио
  • 50 г кашкавал

  • От брашното, яйцето, киселото мляко, солта, захарта и содата се замесва тесто. Може да се използва и машина за хляб в режим на месене. Меси се 10 минути, докато добие еластичност.
  • Тестото се разделя на 12 питки, които с намазани с олио ръце се разтеглят, докато станат плоски с дебелина около 1 см.
  • Всяка питка се слага на скарата и се пече около 3-4 минути от всяка страна. Когато се обърнат от вече изпечената страна, пърленките се поръсват отгоре с настърган кашкавал. Докато се опече долната страна, кашкавалът ще се е разтопил.

     3. Чеснови пърленки на скара

  • 1/2 кг брашно
  • 1 яйце
  • 400 г кисело мляко
  • 2 с.л. сол
  • 1 ч.л. захар
  • 20 г мая за хляб
  • 1/4 ч.л. сода бикарбонат
  • 3 с.л. олио
  • 1 с.л. масло
  • 2 скилидки чесън

  • От брашното, яйцето, киселото мляко, солта, захарта и содата се замесва тесто. Може да се използва и машина за хляб в режим на месене. Меси се 10 минути, докато добие еластичност.
  • Тестото се разделя на 12 питки, които с намазани с олио ръце се разтеглят, докато станат плоски с дебелина около 1 см.
  • Всяка питка се слага на скарата и се пече около 3-4 минути от всяка страна. Докато са топли, пърленките се намазват с разтопено масло и се натриват със скилидка чесън.

    4. Пърленки по селски

  • 1 бр. мая
  • 2 с.л. масло
  • щипка чесън на прах
  • щипка шарена сол
  • 5 ч.ч. брашно тип 500
  • 1 с.л. сол
  • 1 с.л. захар
  • 5 с.л. зехтин
  • 350 мл. вода

  • Първо разтворете маята в малко топла вода със захарта.
  • Щом се разтвори, добавете към нея всички останали продукти – останалата вода, 5 с.л. олио, сол и брашното.
  • Замесете меко тесто и го оставете да втаса за 30 минути.
  • От тестото се разточват питки, които се пекат на парти-грил.
  • Щом обърнете питката от втората страна, намажете със смес от маслото, чесъна и шарената сол.

      5. Пърленки със сирене

  • 1 кг брашно тип 500
  • 400 мл краве кисело мляко
  • 1 ч.ч. вода
  • 3 бр. яйца
  • 1 ч.л. сода бикарбонат
  • 1 ч.л. сол хималайска
  • 1 ч.л. захар
  • 1.50ч.ч. сирене краве

  • Замесвате умерено меко тесто от брашното, киселото мляко, водата,  2 от яйцата, содата, солта и захарта.
  • Разделяте го на десет топчета и ги разточвате всяко в кръгла форма с 4-5 см дебелина.
  • Разпределете натрошеното сирене върху половината кори, с останалите ги покрийте и притиснете краищата им.
  • Намазвате пърленките с разбитото яйце и ги нареждате в намаслена тава. Печете в предварително загрята фурна.
Сподели