0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5 (0 гласа, средна оценка: 0,00 от максимална 5)
Трябва да сте регистрирани за да оцените
Loading...

Печени чушки с чесън

675675hgffh

  • 10 бр. чушки
  • 8 с.л. олио или зехтин
  • 2 с.л. ябълков оцет
  • сол
  • магданоз
  • 2/4 скилидки чесън

25t234cf234

Чушките се измиват, подреждат се в тавичка и се пекат. когато са готови ги слагате в найлонова торбичка, за да се задушат. Престояват 10 минути и след това се обелват. По желание може да се махне семето. Разбивате оцета, олиото, солта и скилидките чесън нарязани на малки кубчета. Добавяте магданоза и чушките. Оставяте да престои 20/30 минути.

 

Пиперът (Capsicum annuum) е многогодишно зеленчуково растение от семейство картофови, което се отглежда обикновено като едногодишно растение. Родина са му тропическите части на Америка.

Плодът на пипера се нарича по същия начин – пипер или пиперка. Представлява куха ягода (чушка, на лат. legumen). В разговорния език пиперките по-често се наричат чушки (неточно, защото плод от вида чушка образуват също фасулът, грахът, баклата и мн. др.). Въпреки името си пипер, растението няма отношение към черния пипер, който принадлежи към рода Пипер (Piper) на семейство Пиперови.

Видът и вкусът на пиперките зависи от сорта на растението. Съществуват стотици видове с различни размери, форма, вкус и цвят. Най-често формата е издължена или овална. На цвят съществуват червени, зелени, бели, жълти, оранжеви, бордо, виолетови и други сортове. Теглото на една пиперка може да е от 5 до 200 g. Лютите чушки съдържат алкалоида капсаицин. На първо място са сред зеленчуците по съдържание на витамин С – до 240 mg в 100 g.

Плодовете на пипера са подходящи за готвене, салати, подправки (под формата на червен пипер), а някои видове – и за лекарства или за декоративни цели.

Интересно е, че най-разпространеният сорт сладък пипер в Русия, „камбата“, е наричана там болгарский перец (български пипер).

Сподели