0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5 (0 гласа, средна оценка: 0,00 от максимална 5)
Трябва да сте регистрирани за да оцените
Loading...

Спагети със зеленчуци и месо – Monte

34552255asd

Вариант 1:  Домати

675675hgffh

  • 500гр. – Спагети
  • 500гр. – Кайма ( или месо по избор – пилешко, телешко – нарязано на ситно)
  • 4/6 бр. – Чушки (Пипер) – по избор може и различни видове, червена, зелена и жълта
  • 2/3 бр. – Моркови
  • 2 г. – лук (стар)
  • 700гр. – Доматено пюре (може и овкусено) или кетчуп HEINZ 500гр.
  • 200гр. – Гъби
  • 150гр – Кашкавал
  • 2/4бр. – яйца
  • Сол
  • Черен пипер
  • Олио
  • Пресен: Лук или Магданоз (ситно) – за украса

25t234cf234

  1. Спагетите се сваряват във вода+сол до готовност. Оставят се да престоят във водата около 5-10 мин. Изцеждат се и се добавя малко олио ( за да не залепват) и се разбъркват внимателно.
  2. Зеленчуците се нарязват на тънки дълги пръчици и се запържват – Добавят се към спагетите (без да се бъркат веднага първо всички съставки трябва да се добавят.)
  3. Месото се запържва до готовност, след което се добавя доматеното пюре + черния пипер към него и се оставя да ври около 5мин. – Добавят се към спагетите.
  4. Гъбите се запържват леко и се добаят яицата – разбъркват се до готовност – Добавят се към спагетите.
  5. Всички продукти се разбъркват и накрая се добавя кашкавал + украса

 


 

Вариант 2: Соев Сос + Зеле

675675hgffh

  • 500гр. – Спагети
  • 500гр. – Кайма ( или месо по избор – нарязано на ситно)
  • 4/6 бр. – Чушки (Пипер) – по избор може и различни видове, червена, зелена и жълта
  • 2/3 бр. – Моркови
  • 2 глави – лук (стар)
  • 200гр. – Гъби
  • 300гр. – Зеле (прясно)
  • 2/4бр. – яйца
  • Соев Сос – на вкус
  • Сол
  • Черен пипер
  • Олио
  • Пресен: Лук или Магданоз (ситно) – за украса

675675hgffh

  1. Спагетите се сваряват във вода+сол до готовност. Оставят се да престоят във водата около 5-10 мин. Изцеждат се и се добавя малко олио ( за да не залепват) и се разбъркват внимателно.
  2. Зеленчуците се нарязват на тънки дълги пръчици и се запържват – Добавят се към спагетите (без да се бъркат веднага първо всички съставки трябва да се добавят.)
  3. Месото се запържва с черния пипер и малко соев сос до готовност (може и да се маринова в соевия сос ако не е кайма-Добавят се към спагетите.
  4. Гъбите се запържват леко и се добаят яицата – разбъркват се до готовност.-Добавят се към спагетите.
  5. Всички продукти се разбъркват с добавка соев сос на вкус.

 

45e7ue45gegrge

Спагети (от италиански: spaghetti, букв. „канапчета“, „връвчици“) е най-популярният вид паста: тънки пръчици от сушено тесто, които след 5 до 15-минутно варене омекват и се сервират с различни видове сосове като болонезе, италиански сос, сос за спагети с тофу, чушки и др. Голямата им известност идва от Италия, където се смятат за национално ястие, но се предполага, че произхождат от китайското фиде. Понастоящем са разпространени из цял свят.

iiij89yПрез 2005 г. група археолози се натъкват на гърне с нудъли (спагети, паста, фиде) в Северозападен Китай, които вероятно датират от 4 000 години. Откритието им потвърждава факта, че нудълите имат хилядолетна история в китайската кухня. Смята се, че най-ранното свидетелство за съществуването им е в книга, написана по време на управлението на Източната династия Хан, някъде в периода 25 – 220 г. сл. Хр., тоест преди около 2 000 години. Нудълите в археологическите разкопки са тънки, по-дълги от 50 сантиметра и жълти на цвят, защото са направени от просо. Много приличат на традиционните китайски ла миен, които само ръцете на голям майстор готвач превръщат в тънки дълги нишки.

Азиатските нудъли и италианската паста, особено спагетите, понякога подвеждат потребителите заради формалната прилика. Може би това е и една от причините да се дискутира вероятния общ произход на двата продукта. Различията помежду им обаче са съществени. Тестото за повечето азиатски нудъли съдържа пшенично брашно и солен разтвор и се размесва и разстила до получаване на тънки тестени лентички. По традиция автентичната италианска паста се приготвя от твърда пшеница и вода и основната технология при производството на спагети е пресоването на тестото.

Паста: Традиции в приготвянето на паста имат Китай и Япония. Японците до ден днешен на Нова година предлагат на гостите си дълги и тънки спагети “тоши-коши” (което на японски значи преминаващите от година в година), за да бъде животът дълъг, като спагети и съответно този с най-дългите спагети са и най-големите късметлии. Първият източник, в който се споменава, че макаронените изделия се приготвят чрез варене, е Йерусалимската Талмуда, написана на арамейски език през V век. Думата, с която е наречено това ястие, е itryah. В арабски текстове тази дума се изполва за изсушени спагети, продавани от амбулантни търговци. Арабите са правили и прясна паста, но тя се консумирала веднага след приготвяне. През Средните векове пастата се разпространила на остров Сицилия, по това време арабска колония. Дори се смята, че думата макарони произлиза от сицилианския диалект maccarruni означава обработено тесто (от maccare мачкам, меся).
Откъде идва все пак думата макарони? Според една от легендите, през XVI в собственикът на гостилница в околностите на Неапол приготвял на клиентите си паста с различна форма и смешни имена: “кучешки ушички”, “къдриците на свещеника”… Веднъж дъщеря му си играла с тесто, като си правела тънки и кухи тръбички. Добрият стопанин не изхвърлил нищо и играчките на детето били сварени и поднесени с доматен сос на клиентите. И гостите, и момиченцето били доволни. Гостилницата придобила известност, гостилничарят натрупал състояние и построил първата в света фабрика за призводство на макарони. Името на този предприемач било Марко Арони, а ястието, естествено, се казвало макарони. Според друга версия думата макарони не е с италиански произход, а идва от гръцките думи “makros” (дълъг) и “makares” (благословен).
Сподели